Skip to main content
Search

News

Thursday 5 March 2015  

Antwerpse jongeren bedenken een duurzame stad op Vlaamse Sci Tech

Antwerpen, 5 maart 2015 — Liefst 100 vijfde- en zesdejaars wetenschappen en wiskunde van scholen uit Antwerpen, Haacht, Leuven, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Tessenderlo en Wemmel bedachten hun stad van de toekomst.

Deze uitdaging kregen ze gisteren van ExxonMobil en Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) op de 4e editie van de Vlaamse Sci Tech Challenge in het provinciaal Havencentrum te Antwerpen. Deze wedstrijd wil jongeren bewustmaken van energie-uitdagingen en ze stimuleren tot een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector.

De opdracht

De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die de jongeren voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen stelden we vast dat jongeren aandacht schenken aan auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen.

De winnaars

De Vlaamse finale werd finaal gewonnen door het team ‘Stad van de Toekomst’. Volgens Ellen Reynaert (Ursulinen Mechelen), Laurens Van Praet (OLV Pulhof Berchem), Wout Timmermans (Don Bosco Haacht), Lauren Silis (College Hagelstein), Jens Ringoot (Campus Wemmel) en Annelien Vanderstraeten (Don Bosco Haacht) zal ‘de stad van de toekomst’ groener zijn en autoluw. Er zal weer meer ademruimte komen voor stadsparken en speeltuinen. Er zal ook meer ingezet worden op autovrije centra. Een beter openbaar vervoer, minder vervuilende voertuigen en meer fietsverkeer kunnen bijdragen tot een leefbaardere en milieuvriendelijkere stad. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnend team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.

Jazz Rayet, YE UK Board: "De combinatie van ondernemerschap met STEM vaardigheden is een essentieel onderdeel van het werk dat we moeten doen om onze economische positie te versterken. Dit programma is een praktische methode om het tekort aan technologische vaardigheden te verminderen en daarmee onderscheiden we ons van andere Europese economieën."

Onderwijs en bedrijfsleven in dialoog

De Sci Tech Challenge bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil-medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. Gericht op vijfde- en zesdejaars studenten van het middelbare onderwijs met een wetenschappelijke achtergrond, vraagt ExxonMobil op een creatieve manier meer aandacht voor energie en toekomstige uitdagingen. Tegelijkertijd hopen we met de Sci Tech Challenge interesse aan te wakkeren om voor een wetenschappelijke of technologische studierichting te kiezen. Want onze samenleving heeft mensen met een STEM-profiel hard nodig: mensen met een neus voor (exacte) wetenschappen, techniek en technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde.

Close