Skip to main content
Search

News

Tuesday 18 Feb. 2014  

Leerlingen strijden in Vlaamse Sci Tech Challenge

Ontdek tijdens de Vlaamse Sci Tech Challenge wat onze jongeren van plan zijn met wetenschap en technologie!

Antwerpen, 18 februari 2014 - Op woensdag 26 februari vindt de 3e editie van de Sci Tech Challenge plaats in het Provinciaal Havencentrum Lillo te Antwerpen. Vlajo, de Vlaamse vertegenwoordiging van Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE), daagt samen met ExxonMobil 85 Vlaamse jongeren uit om te brainstormen over oplossingen voor een bestaand energieprobleem. Elk team bedenkt een eigen innovatief antwoord voor dit probleem en verwerkt dat tot een businessconcept. Deze challenge wil jongeren bewust maken van huidige en toekomstige energieproblemen, maar ook hun interesse in wetenschap en techniek stimuleren. Dit project is onderdeel van een Europese wedstrijd van ExxonMobil en JA-YE Europe, waarbij de winnaars uit 9 landen elkaar ontmoeten in een Europese finale die dit jaar plaast vindt in het McLaren Technology Centre in in Woking (VK).

Het Havencentrum is de uitgelezen plek voor deze challenge. In de interactieve tentoonstelling van het Havencentrum kunnen deze jongeren inspiratie opdoen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Havencentrum ook nauw samen voor andere projecten. Recent ontwikkelden de twee partners samen een industriemodule om jongeren enthousiast te maken voor verschillende knelpuntberoepen zoals pijpfitters.

Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum is dan ook opgetogen dat de challenge voor het derde jaar op rij in het Havencentrum georganiseerd wordt: “Het Havencentrum legt sinds dit jaar nog meer zijn focus op jongeren en tewerkstelling. Projecten als deze zijn dan ook heel belangrijk. Bovendien zetten we zo de goede samenwerking met bedrijven als ExxonMobil in de kijker. Het is ook heel belangrijk dat deze jongeren praktijkervaring opdoen met het zicht op eventueel een carrière in de haven. Ook met Vlajo werken we nauw samen voor andere projecten naar jongeren toe.”

ExxonMobil Benelux President Directeur Joost Van Roost: 'De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs.'

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een nationale wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. De wedstrijd richt zich op vijfde- en zesdejaars ASO studenten van het middelbare onderwijs met een technische of wetenschappelijke inslag. Tijdens de challenge worden de leerlingen uitgedaagd om creatief te denken aan de hand van ‘Idea Implemention’ en allerhande samenwerkingstechnieken binnen een technologische context. Daarnaast worden ze gesensibiliseerd omtrent allerhande problemen waarmee de volgende generaties geconfronteerd zullen worden. Op deze manier probeert men jongeren warm te maken voor een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector.

De jongeren bedenken in groepjes een oplossing voor een praktijkvraagstuk, dat ExxonMobil en JAYE voor dit evenement hebben voorbereid. Op basis van hun businessplan en presentatie zal een professionele jury de winnaar van de challenge bekend maken. De leden van het winnende team nemen later dit jaar deel aan de Europese Challenge in Woking (VK).

ExxonMobil België heeft heel wat van haar activiteiten geconcentreerd in de omgeving van Antwerpen. Hier staan behalve een raffinaderij ook chemische fabrieken waar de behoefte aan goed geschoold personeel groot is. De Vlaamse Sci Tech Challenge vindt plaats in het Havencentrum. De leerlingen zullen er ook de kans krijgen om een bezoek te brengen aan de uitgebreide tentoonstelling, die een unieke blik biedt achter de schermen van de haven.

Programma

09u00 – 9u45: Verwelkoming

10u45 – 15u30: Brainstorming en ontwikkeling idee

15u45 – 16u40: Presentaties en halve finale

17u00 – 17u15: Finale

17u25 – …: Bekendmaking winnaars, prijsuitreiking en receptie

Praktisch

Woensdag 26 februari 2014 vanaf 09u00

Havencentrum Lillo, Scheldelaan 444 – Haven 621, 2040 Antwerpen

Close