Door naar hoofdinhoud
Zoeken

Chemicals

Chemische stoffen zijn de bouwstenen van de natuur. Die chemische bouwstenen (of moleculen) worden door creatieve wetenschappers tot talloze alledaagse producten getransformeerd. De grootste voorraad moleculen bevindt zich in het mengsel dat we ruwe of aardolie noemen. Tegenwoordig kunnen we olie in honderden bouwstenen scheiden; dit zijn de petrochemische basisproducten. Door onderzoek hebben we geleerd van deze stoffen duizenden verschillende producten te maken.

Dankzij de kennis die ondermeer ExxonMobil Chemical al decennia lang heeft opgedaan, kunnen chemische stoffen tegenwoordig 'op maat' worden gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een rubber te maken dat niet stuitert, een plastic scharnier dat sterker wordt naarmate je het buigt, wondervezels voor onverslijtbare en gemakkelijk te dragen kleding, brandstofadditieven die de auto beter laten rijden en ga zo maar door. De zoektocht naar nieuwe chemische stoffen en nieuwe toepassingen voor bestaande chemische stoffen gaat overigens nog steeds door.

Chemische stoffen bepalen vandaag de dag in grote mate het succes en de kwaliteit van uiteenlopende producten als auto's, kunstmest, compact disks, voetballen, verven, wegwerpluiers en zelfs parfum, lippenstift en kauwgom. En die opsomming kunnen we moeiteloos met tientallen andere eindproducten aanvullen.

Sluiten