Door naar hoofdinhoud
Zoeken

Nieuws

Woensdag 2 juli 2014  

ExxonMobil investeert meer dan 1 miljard dollar in zijn raffinaderij in Antwerpen

ExxonMobil investeert meer dan 1 miljard dollar in zijn raffinaderij in Antwerpen

Bouw van een nieuwe fabrieksunit volgt op andere recente grote investeringen in Antwerpen, samen goed voor meer dan 2 miljard dollar.

Nieuwe Delayed Coker Unit zal zwaardere, hoogzwavelige restolie omzetten in producten zoals diesel.

Grote investering voor de lange termijn ondanks moeilijke industriële context.

ANTWERPEN – 2 juli 2014 - Esso België, een divisie van ExxonMobil Petroleum & Chemical B.V.B.A., kondigt vandaag de plannen aan om een nieuwe Delayed Coker Unit te installeren op zijn raffinaderij in Antwerpen. Deze nieuwe installatie zal zware, hoogzwavelige restolie omzetten in schonere olieproducten en transportbrandstoffen zoals gasolie voor de scheepvaart en diesel. Deze investering zal de raffinaderij helpen om tegemoet te komen aan de energiebehoefte in Noordwest-Europa, en dit ondanks de uitdagingen waarmee de raffinagesector te kampen heeft.

“Wij hebben in totaal meer dan 2 miljard dollar in minder dan tien jaar geïnvesteerd in deze raffinaderij, waardoor wij kunnen blijven voldoen aan de vraag naar brandstoffen en andere olieproducten in Europa,” zegt Jerry Wascom, president van ExxonMobil Refining & Supply Company. “Deze nieuwe unit, evenals de recent in Antwerpen gebouwde warmtekrachtcentrale van 130 MW en de ontzwavelingsinstallatie voor diesel, herbevestigen ExxonMobil’s positie als leider in de Europese en mondiale energiemarkt.”

Ondanks extreem lage marges en verliezen in de hele Europese raffinagesector, voornamelijk door overcapaciteit, investeert ExxonMobil voor de lange termijn in zijn strategische raffinaderij in Antwerpen. De investering beantwoordt aan een tekort aan industriële capaciteit om zware stookolie in producten zoals diesel om te zetten.

Dit project illustreert ExxonMobil’s langetermijnvisie en weloverwogen aanpak van investeringen. Deze investering is de eerste in een reeks die we momenteel overwegen om onze strategische raffinaderijen in Europa verder te versterken en om nog succesvoller de uitdagingen van de sector te kunnen aangaan. De jaarlijkse Outlook for Energy van ExxonMobil toont aan dat de vraag naar diesel voor vrachtwagens en ander commercieel transport in Europa in de komende decennia hoog blijft.

“De nieuwe Delayed Coker Unit verstevigt niet alleen onze sterk presterende raffinaderij in Antwerpen, maar versterkt ExxonMobil’s downstream en chemische activiteiten in Noordwest-Europa ook verder, om zo wereldwijd beter te kunnen concurreren in een moeilijke industriële context,” voegt Stephen Hart toe, regional director van ExxonMobil Refining & Supply Company. “Deze investering draagt positief bij aan het productaanbod van onze Antwerpse raffinaderij en zorgt ervoor dat we de benodigde schonere diesel aan de Europese markt kunnen leveren.”

Over ExxonMobil in België

In België heeft ExxonMobil een raffinaderij en drie chemische fabrieken: een fabriek voor de productie van koolwaterstofoplosmiddelen en twee polyethyleenfabrieken. Ook het Europese technologiecentrum voor onderzoek & ontwikkeling bevindt zich in België.

Over de raffinaderij in Antwerpen

De raffinaderij in Antwerpen van Esso België, een divisie van ExxonMobil Petroleum & Chemical B.V.B.A., heeft een productiecapaciteit van ongeveer 320.000 vaten per dag en is sinds 1953 in bedrijf.

WAARSCHUWING: Uitspraken over gebeurtenissen in de toekomst of voorwaarden zoals opgenomen in dit bericht zijn toekomstgerichte verklaringen. Daadwerkelijke toekomstige resultaten, waaronder begrepen projectplannen, tijdschema's, kosten en capaciteiten, kunnen wezenlijk verschillen vanwege veranderingen in de marktomstandigheden die van invloed zijn op de olie- en gassector of op prijzen op lange termijn van olie, gas en raffinageproducten; politieke of regelgevende ontwikkelingen, waaronder begrepen veranderingen in milieuwetgeving; het ontstaan en voortduren van economische recessies; de handelingen van concurrenten; technische of operationele factoren; en andere factoren zoals besproken onder het kopje "Factoren die toekomstige resultaten kunnen beïnvloeden" (Factors Affecting Future Results) op het onderdeel van onze website waar informatie voor investeerders wordt verstrekt www.exxonmobil.com en in Artikel 1A van ons meest recente Formulier 10-K. De term "project" zoals in dit bericht gebruikt, heeft niet noodzakelijkerwijs dezelfde betekenis als op grond van rapportageverplichtingen in verband met transparantie inzake overheidsbetalingen.

Sluiten