Door naar hoofdinhoud
Zoeken

Nieuws

Donderdag 19 maart 2015  

Jongeren bedenken een duurzame stad

De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad.

Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die 50 jongeren uit verschillende scholen gisteren voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen stelden we vast dat jongeren aandacht schenken aan auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen.

Winnaars

De Nationale finale werd gewonnen door het team van het Ichthus College in Veenendaal bestaande uit Arie Torn Broers, Hans van Malsen, Leon Huynh, Jelger Bijma en Hannah Bout. Volgens hen ligt ‘de stad van de toekomst’ idealiter aan zee en hebben de wolkenkrabbers windturbines. Deze draaien voor een deel op zonne- en windenergie. Daarnaast bestaan er opslageilanden met zonnepanelen. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnende team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.

Locatie

Het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg was de uitgelezen plek voor deze challenge. In deze interactieve omgeving konden de jongeren inspiratie op doen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Educatief Informatie Centrum (EIC) ook nauw samen voor andere projecten. Zo ontwikkelden we samen het ‘Chemie-huis’, een interactieve chemie-simulatie die jongeren de kans biedt om kennis te maken met de wereld van de chemie. Van i-pad tot haargel en van sportschoenen tot auto’s... zonder de chemie zouden die producten er niet zijn. Veel jongeren hebben geen idee wat er bij komt kijken om deze producten te maken. En dat geldt ook voor de werkzaamheden en beroepen. Mary Dotsch, directeur van het EIC is dan ook opgetogen dat de nationale finale van de Sci-Tech challenge voor het eerst in ‘haar’ centrum georganiseerd werd: “De chemiesimulatie is onderdeel van de interactieve havenexpositie in het EIC. Dit is een soort ‘miniport’ met een overzicht van de grote diversiteit aan bedrijvigheid en werkzaamheden in de Rotterdamse haven. Door zelf actief aan de slag te gaan met spannende havengames en proefjes in het Chemie- en Technolab, raken jongeren geïnteresseerd in de haven. Scholen gaan graag op bezoek bij de bedrijven in de Rotterdamse haven die hun poorten open zetten om jongeren in de praktijk te laten ervaren wat er in de haven gebeurt en zich zo te oriënteren op hun toekomstig beroep”.

Deelnemende scholen

De volgende scholen namen deel aan de Nationale Challenge: Willem van Oranje College, in Waalwijk, CSG Calvijn College in Rotterdam, OSG de Ring van Putten in Spijkenisse, Lentiz Groen van Prinsterer Lyceum in Vlaardingen, Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland, Helinium College in Hellevoetsluis, Ichthus College in Veenendaal.

Sluiten