Door naar hoofdinhoud
Zoeken

Nieuws

Woensdag 4 maart 2015  

Rotterdamse chemiefabriek ExxonMobil nog energiezuiniger

In gebruikname nieuwe installatie voorbeeld van focus op energie-efficiëntie

- De nieuwe installatie voor de productie van paraxyleen zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.
- De toegepaste innovatieve technologie werd ontwikkeld binnen ExxonMobil.

Rotterdam, 4 maart 2015De Rotterdam Aromatics Plant van ExxonMobil Chemical Holland B.V. heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die de milieuprestaties en energie-efficiëntie van de fabriek nog verder verbetert. De installatie voor de productie van paraxyleen maakt gebruik van een innovatieve, gepatenteerde technologie die werd ontwikkeld door ExxonMobil en in Rotterdam voor het eerst wordt toegepast.

"Het project laat zien dat wij ons voortdurend inspannen om de energieprestaties van onze fabrieken in Rotterdam verder te verbeteren", zegt Sjoerd Gaanderse, directeur van de aromatenfabriek. De nieuwe installatie zal het jaarlijkse energiegebruik van de fabriek in belangrijke mate verminderen, vergelijkbaar met het energieverbruik van 30.000 Nederlandse huishoudens. Hierdoor zal ook de jaarlijkse CO2-uitstoot aanzienlijk afnemen, vergelijkbaar met ongeveer 23.000 auto’s minder op de Nederlandse wegen.

De aromatenfabriek in Rotterdam is de eerste productielocatie waar de gepatenteerde liquid phase isomerization technologie wordt toegepast. Hierbij wordt in het verwerkingsproces een stap overgeslagen waardoor de energie-efficiëntie verbetert. ExxonMobil verwacht dat de succesvolle opstart van de installatie in Rotterdam zal leiden tot nieuwe licentiekansen over de hele wereld.

De investering volgt op een aantal eerdere investeringen door ExxonMobil in Rotterdam, waaronder in 2006 de installatie voor de productie van laagzwavelige diesel, de capaciteitsuitbreiding in 2009 van de aromatenfabriek en de integratie met de waterstoffabriek van Air Products in 2010.

Sluiten