Door naar hoofdinhoud
Zoeken

Opsporing en boortechnieken

Boren naar olie is een kostbare aangelegenheid en er is geen garantie op succes.

Daarom ontwikkelt ExxonMobil steeds betere opsporingstechnieken. Met behulp van geluidsgolven die diep de aarde binnendringen wordt informatie ingewonnen over een bepaald gebied. Op basis hiervan is het mogelijk om driedimensionale beelden van complete gebieden op te bouwen, waarmee geowetenschappers kunnen speuren naar de aanwezigheid van olie- en gasbronnen.

Boren naar olie is een kostbare aangelegenheid en er is geen garantie op succes. Daarom ontwikkelt ExxonMobil steeds betere opsporingstechnieken. Met behulp van geluidsgolven die diep de aarde binnendringen wordt informatie ingewonnen over een bepaald gebied. Op basis hiervan is het mogelijk om driedimensionale beelden van complete gebieden op te bouwen, waarmee geowetenschappers kunnen speuren naar de aanwezigheid van olie- en gasbronnen.

Een nieuwe ontwikkeling is de toevoeging van een vierde dimensie: tijd. Door gedurende een bepaalde periode regelmatig driedimensionale beelden van een bepaald gebied te maken en deze naast elkaar te zetten, wordt duidelijk hoe het oliereservoir verandert en daarmee hoe het in de toekomst waarschijnlijk zal veranderen. Dit levert veel kennis op zonder steeds nieuwe bronnen te hoeven aanboren. Virtual drilling, zoals dit ook wel eens wordt genoemd, is een waardevolle methode aangezien het boren van een nieuwe diepwaterbron wel 60 miljoen dollar kan kosten.

Ook de boortechnieken worden voortdurend verbeterd en daardoor economischer. Door horizontaal te boren is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf één boorplatform tegelijkertijd diverse bronnen te bereiken of vanaf één locatie op land zonder het milieu te schaden een bron te bereiken die zich in een natuurgebied bevindt. Nieuwe technologie stelt ons ten slotte in staat steeds dieper te boren en zo olie- en gasvoorraden te winnen die voorheen onbereikbaar waren."

Sluiten