Door naar hoofdinhoud
Zoeken

CO2 afvangen én meer stroom produceren

ExxonMobil doet onderzoek naar een nieuwe methode om CO2 af te vangen bij aardgasgestookte energiecentrales. Het mooie van deze nieuwe techniek is dat de productie van stroom erdoor wordt verhoogd. Dubbel effectief dus.

Het afvangen van CO2 is het proces waarbij we koolstofdioxide uit industriële processen halen. Bij gascentrales is de concentratie van CO2 laag. Dat maakt bestaande technologie voor het verwijderen van CO2 duur en het gaat ten koste van de stroomproductie. De methode die ExxonMobil nu onderzoekt vermindert niet alleen de CO2-uitstoot maar vergróót tegelijkertijd de stroomproductie.

Hoe werkt het?
Op papier is het een briljant idee: door het toevoegen van brandstofcellen verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. De eerste resultaten zijn hoopgevend en mogelijk is de aanpak wereldwijd breed toepasbaar. Maar zover is het nog niet. ExxonMobil en FuelCell Energy zijn de mogelijkheden nog volop aan het onderzoeken. De kern van de nieuwe technologie is dat we aan de uitstoot van gasturbines extra brandstofcellen toevoegen om CO2 te scheiden. De moleculenstroom die hierdoor ontstaat, levert extra energie op.

Doel
Mocht het onderzoek succesvol worden afgesloten dan zal het nog jaren duren voordat de nieuwe methode op commerciële schaal toepasbaar is. Het doel is om met de nieuwe aanpak tot 90% van de CO2-uitstoot van energiecentrales af te vangen en tegelijkertijd extra stroom te produceren.

Lees meer op Energy Factor

video laden...

Sluiten