Bedrijfsonderdelen

ExxonMobil Benelux opereert in olievelden, gasvelden, chemische fabrieken en raffinaderijen.

IN DIT ARTIKEL

Bedrijfsonderdelen

Upstream

De activiteiten die betrekking hebben op het zoeken naar en het winnen van aardgas en ruwe olie vallen in het vakjargon van ExxonMobil onder de noemer 'upstream'.

In de Benelux spelen de upstream-activiteiten van ExxonMobil zich af op Nederlandse bodem, via deelnemingen in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en GasTerra. ExxonMobil heeft, net als Shell, een aandeel van 50 procent in de NAM. GasTerra is voor 50 procent in handen van de Nederlandse staat, voor 25 procent van ExxonMobil en voor 25 procent van Shell.

De winningsactiviteiten van de NAM vinden zowel aan land als op zee plaats. Het gaat daarbij om de opsporing en winning van olie en vooral aardgas uit velden in (onder meer) Groningen en de Noordzee.

De NAM verkoopt het aardgas aan GasTerra, die het op haar beurt weer verkoopt aan grote klanten zoals elektriciteitscentrales en energiemaatschappijen. GasTerra is een van de belangrijjkste spelers op de Europese gasmarkt.

Downstream

Vanaf de bron vindt de gewonnen ruwe olie stroomafwaarts ('downstream') zijn weg via tanker of pijpleiding naar de raffinaderijen in Rotterdam en Antwerpen. Daar worden de verschillende vloeistoffen en gassen die in aardolie zitten van elkaar gescheiden en ontstaan de producten die ExxonMobil op de markt afzet, waaronder benzine, kerosine, LPG, gasolie en diesel.

Chemicals

Chemische stoffen zijn de bouwstenen van de natuur. Die chemische bouwstenen (of moleculen) worden door creatieve wetenschappers tot talloze alledaagse producten getransformeerd. De grootste voorraad moleculen bevindt zich in het mengsel dat we ruwe of aardolie noemen. Tegenwoordig kunnen we olie in honderden bouwstenen scheiden; dit zijn de petrochemische basisproducten. Door onderzoek hebben we geleerd van deze stoffen duizenden verschillende producten te maken.

Dankzij de kennis die ondermeer ExxonMobil Chemical al decennia lang heeft opgedaan, kunnen chemische stoffen tegenwoordig 'op maat' worden gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een rubber te maken dat niet stuitert, een plastic scharnier dat sterker wordt naarmate je het buigt, wondervezels voor onverslijtbare en gemakkelijk te dragen kleding, brandstofadditieven die de auto beter laten rijden en ga zo maar door. De zoektocht naar nieuwe chemische stoffen en nieuwe toepassingen voor bestaande chemische stoffen gaat overigens nog steeds door.

Chemische stoffen bepalen vandaag de dag in grote mate het succes en de kwaliteit van uiteenlopende producten als auto's, kunstmest, compact disks, voetballen, verven, wegwerpluiers en zelfs parfum, lippenstift en kauwgom. En die opsomming kunnen we moeiteloos met tientallen andere eindproducten aanvullen.

Verwante inhoud

Onze merken

Onze merken

Meer over de merken ExxonMobil, Esso, Mobil en Mobil 1.