ExxonMobil viert 50 jarig bestaan van European Technology Center in Vlaanderen

Vice-Eerste Minister Peeters onthult gedenkplaat
  • Het European Technology Center is een wereldwijd knooppunt voor energie en chemische innovatie.
  • Het centrum voor onderzoek en ontwikkeling werkt samen met Europese en internationale klanten aan innovatieve en duurzame oplossingen in de chemie.
  • Vice-Eerste Minister Peeters viert deze mijlpaal in aanwezigheid van overheidsvertegen-woordigers, academici, klanten en medewerkers.

Op 3 oktober 2018 viert het European Technology Center van ExxonMobil in Machelen zijn 50- jarig bestaan met de 200 ingenieurs van het European Technology Center, overheidsvertegenwoordigers, wetenschappers en partners van toonaangevende Europese universiteiten, onderzoeksinstellingen en klanten.

Vice-Eerste Minister Peeters zal ter gelegenheid van dit jubileum samen met Jan Michielsen (CEO Benelux) en David H. McConville (VP Global Chemicals Technology) van ExxonMobil een gedenkplaat onthullen.

Vice-Eerste Minister Peeters: “De lange aanwezigheid van ExxonMobil’s European Technology Center is belangrijk voor België als hub voor R&D. Bedrijven investeren 2,7% van het BBP aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde van 1,95% en we blijven streven naar beter. Dankzij onze economische hervormingen, hebben we bedrijven ruimte gegeven om hun activiteiten uit te breiden. De tax shift heeft de loonkost verminderd. We hebben ook de loonhandicap met onze buurlanden gedicht. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting hebben we entrepreneurship ondersteund. Dankzij deze maatregelen geven we bedrijven zoals ExxonMobil de mogelijkheid om hun activiteiten verder uit te breiden.”

“Wij zijn er trots op dat wij in ons hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) over dit belangrijke onderzoekscentrum beschikken", zegt Jan Michielsen, CEO Benelux van ExxonMobil. “Dit bevestigt ExxonMobil’s verbintenis aan de Benelux voor de lange termijn, zoals ook de voortdurende investeringen in onze faciliteiten, waaronder de recente investering van meer dan 2 miljard euro in onze raffinaderijen in Antwerpen en Rotterdam, om schonere brandstoffen en hoogwaardige basisoliën voor smeermiddelen te kunnen produceren.”

Het European Technology Center (ETC) is een van de vier wereldwijde technologiecentra van ExxonMobil voor de chemie. 

“Wij investeren wereldwijd jaarlijks $1 miljard in onderzoek en ontwikkeling en lopen daarmee voorop op het gebied van onderzoek naar fundamentele wetenschap en innovatie”, licht David McConville, VP Global Chemicals Technology bij ExxonMobil, toe. “Dit heeft verschillende doorbraken opgeleverd in de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor de maatschappij, zoals algen voor biobrandstoffen, koolstofafvang en -benutting door middel van brandstofceltechnologie, evenals hoog-performerende polymeerproducten die in hun toepassingen voedsel langer houdbaar houden  of brandstofverbruik van auto’s verlagen.”

Het ETC in Machelen vormt al 50 jaar de kern van fundamenteel en toegepast onderzoek. Als wereldwijd knooppunt voor energie en chemische innovatie profiteert de campus van de nabijheid van Europese instituten en toegang tot toonaangevend academisch onderzoek.
Het internationale team van medewerkers werkt samen met onze Europese en internationale klanten om de toekomst vorm te geven met innovatieve en duurzame oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. 
Innovatieve chemische processen om het energieverbruik van onze productiefaciliteiten te verlagen, verlaging van voertuiggewicht, langere houdbaarheid van vers voedsel of hogere oogstopbrengst in de landbouw of tuinderij zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarop het ETC bijdraagt aan verbeteringen in het moderne dagelijks leven en het verkleinen van de koolstofvoetafdruk. 

Onderzoekers van het ETC werken ook nauw samen met toonaangevende Europese en Belgische universiteiten om wetenschappelijk vooruitgang te boeken en om structureel meer inzicht te krijgen in materialen. Voorbeelden hiervan zijn geavanceerd microscopisch onderzoek aan de universiteiten van Antwerpen en Mons, dat helpt meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van onze kunststoffen met hoge performantie op moleculair niveau en deze eigenschappen uiteindelijk verder zal verbeteren.