Dubbel podium voor Red Bull Racing Honda bij Franse GP

21 juni 2021, Le Castellet: Max Verstappen wist bij een spannende Franse Grand Prix de overwinning veilig te stellen - vóór kampioensrivaal Lewis Hamilton en zijn Red Bull Racing Honda-teamgenoot Sergio 'Checo' Perez - nadat hij was overgestapt op een mogelijk riskante twee-stopstrategie waarbij hij de leiding halverwege de wedstrijd weggaf.

Nadat hij in het laatste deel van de race een achterstand van 16 seconden op Hamilton had weggewerkt reed Verstappen de Mercedes-coureur, met minder dan twee ronden te gaan, voorbij en behaalde zo een geweldige 13e overwinning van zijn carrière. Daarmee breidt hij zijn voorsprong op Hamilton in het rijderskampioenschap uit tot 12 punten.

Checo werkte ondertussen op voortreffelijke wijze met een één-stopstrategie. Hij reed een erg lange eerste stint voor hij stopte voor de harde banden. Door die late pitstop kon hij Valtteri Bottas tegen het einde van de race naderen en zich in ronde 49 een weg langs de Fin banen. Hij bezegelde er zijn tweede podiumplaats van het seizoen mee, en het eerste dubbele podium voor het team van 2021.

Terugkijkend op zijn overwinning vertelde Max Verstappen: “Het winnen van deze race was een geweldige teamprestatie en een dubbel podium op een circuit als dit laat echt zien hoeveel werk iedereen hier en in onze fabriek in Milton Keynes en bij Honda heeft verzet. Natuurlijk was ik graag meteen van Lewis weggereden en in mijn eentje ver vooraan gaan ‘cruisen’, maar zo werkt het in de Formule 1 maar zelden en we hebben er vandaag echt voor moeten werken. Je kunt zien hoe dicht de twee teams bij elkaar zitten en om op deze manier, met nog twee ronden te gaan, te winnen is een mooie beloning.  

“Het was zeker geen gemakkelijke race. In bocht 1, bij de start, brak plots de achterkant uit, waardoor ik van de baan moest en een positie verloor aan Lewis. Dat was natuurlijk vervelend, maar ik wist dat we een lange race voor de boeg hadden en me moest concentreren. In de eerste stint had ik niet echt het tempo om met Lewis te strijden, dus we namen het risico om als eerste de pits in te gaan. Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat de undercut zo goed zou werken dat ik op voorsprong zou komen. Ze pushten hard om te proberen me te in te halen, dus ik wist dat ik geen fouten kon maken en gelukkig kon ik ze net voorblijven.

“We besloten te gaan voor de twee-stopstrategie, die goed uitpakte omdat onze auto tegen het einde van de race goed werkte in de omstandigheden van dat moment; toen de wind wat ging liggen en er meer rubber op de baan lag. Het is geweldig om met Checo op het podium te staan. Laten we hier allemaal een paar dagen van genieten, tot we naar Oostenrijk vertrekken en we weer van voren af aan beginnen."

Mobil 1 heeft onlangs, in samenwerking met Honda Research and Development en Red Bull Racing Honda, een nieuwe baanbrekende motorolie ontwikkeld. De Mobil 1 RB16B-motorolie is speciaal ontworpen voor de nieuwe Honda-motor en helpt bij het leveren van maximaal vermogen zonder compromissen aan de bescherming en het brandstofverbruik.

De nieuwe upgrade droeg bij aan de prestaties van het team in een race waarin Verstappen en Perez een groot deel van de race aan de leiding gingen. Voor meer informatie over de nieuwe upgrade, klik hier om naar de virtuele tribune van Mobil 1 te gaan.

Over zijn podium zei Sergio Perez: “Het team heeft vandaag fantastisch werk geleverd, met een geweldige strategie, en de juiste beslissingen op het juiste moment genomen. Complimenten aan iedereen hier en in de fabriek. Het is een geweldig resultaat voor het team. Dat is wat echt telt en daar ben ik blij mee.

"Van mijn kant verliep het weekend niet zo goed als ik had gehoopt. Coureurs willen winnen dus ik moet gewoon hard blijven werken, me blijven verbeteren en betere resultaten behalen met de geweldige auto die ze me geven. Twee podiums achter elkaar betekent een mooi aantal punten, maar ik had waarschijnlijk nog maar drie ronden nodig om Lewis in te halen voor een 1-2 finish. We zullen blijven pushen om dat voor elkaar te krijgen op onze thuisrace in Oostenrijk.

“Ik denk dat het heel goed voor me zal zijn om twee races achter elkaar in Spielberg te kunnen rijden omdat de eerste race me veel meer inzicht zal geven in hoe de auto daar presteert en ik dat als startpunt voor de tweede race kan gebruiken. Hopelijk kunnen we strijden voor de overwinning en dit momentum voortzetten.”

Dankzij zijn snelheid op de medium banden in zijn laatste stint, kon Verstappen ook het punt voor de snelste raceronde binnenhalen, met een tijd van 1:36.404 die hij vlak na zijn bandenwissel neerzette.

Zijn overwinning en de snelste ronde brengen Max op 131 punten; 12 punten voor Hamilton. Checo vergroot op de derde plaats zijn voorsprong op Norris naar acht punten; 84 tegenover 76. In het constructeurskampioenschap heeft het team nu 215 punten, 37 punten meer dan Mercedes.

In een reactie op de race zei teambaas Christian Horner: “Ik ben erg trots op het hele team. Met deze overwinningen en een dubbel podium vergroten we onze voorsprong in beide kampioenschappen. Max had een goede start, maar verloor de leiding na een vroeg uitstapje naast de baan – dat we gelukkig wisten te overleven - en na een geweldige ronde na zijn eerste pitstop herstelde hij zijn plek vooraan. We wilden niet in dezelfde positie eindigen als in Barcelona, dus we beten door de zure appel heen en gingen voor de twee stops, die vandaag gelukkig hun vruchten afwierpen. Het is altijd moeilijk om met nog maar 21 ronden te gaan, en aan de leiding, een pitstop te maken, maar we gaan risico's niet uit de weg en zijn ervoor gegaan.

“Checo reed met een één-stopper een afwijkende strategie van Max. Hij wist die werkbaar te krijgen en kwam als derde over de streep, dus het was over de hele linie een fantastische teamprestatie. Je ziet hoe weinig er tussen de twee teams zit, en hoe gelijkwaardig de auto's zijn, dus we moeten gewoon blijven pushen en zoeken naar nog betere prestaties. Er is nog zo'n lange weg te gaan in dit kampioenschap, dus je kunt niets als vanzelfsprekend aannemen, maar nu nemen we dit momentum met ons mee naar Oostenrijk voor de eerste van twee thuis-Grands Prix voor het team. ”

Volgende week verhuist de paddock naar het thuiscircuit van het team - de Red Bull Ring - voor twee races op opeenvolgende weekenden: de Oostenrijkse GP en de GP van Stiermarken.