Strijdlustige Bulls claimen P2 en P4 in Brazilië

Max Verstappen eindigde de Grand Prix van Sao Paulo, na een intense strijd met titelrivaal Lewis Hamilton, op de tweede plaats, terwijl Sergio Pérez als vierde eindigde. De Mexicaanse coureur claimde wel een extra punt door in de laatste ronde naar de zachte banden te wisselen en de snelste rondetijd neer te zetten.

Hamilton reed zo'n tweederde van de race achter Verstappen maar kon hem in ronde 59 inhalen. Max moest verdedigen in bocht 1, waardoor hij met minder snelheid de bocht uitkwam en deze keer was Hamilton dichtbij genoeg toen ze het tweede rechte stuk opreden. Verstappen verdedigde zijn plek aan de binnenkant, maar Hamilton's hogere snelheid bracht hem voorbij de Red Bull en in de remzone kon hij de bocht afknijpen zodat zijn rivaal niet kon verdedigen.

De tweede plaats van Max was zijn 15e podiumplaats van het jaar en hij verlaat Brazilië met zijn voorsprong in het rijderskampioenschap gereduceerd tot 14 punten. Mercedes heeft nu in het constructeurskampioenschap een voorsprong van 11 punten. Met zijn P4-resultaat verstevigt Checo zijn vierde plaats in het rijdersklassement en hij staat nu 25 punten achter Bottas.

Max Verstappen zei over zijn tweede plek: "Ik wist dat het vandaag moeilijk zou worden, maar ik heb er alles aan gedaan. We kwamen alleen een beetje tekort. Het was in ieder geval een leuke race. Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar realistisch gezien denk ik dat dit een goed resultaat was. Lewis en ik vochten meerdere keren om een positie. Ik vond het hard maar fair racen en zo zou het moeten zijn."

"Ik hoopte op een beetje meer snelheid, maar dit resultaat is absoluut het maximale dat we konden doen. Qua topsnelheid was het moeilijk verdedigen: je kunt duidelijk zien dat een nieuwe motor hen wat meer vermogen geeft. Hopelijk zal dat in de komende races afnemen. Er komen drie races aan die weer helemaal anders zullen zijn, dus we zullen zien hoe het gaat."

Verstappen startte de Grand Prix van Sao Paulo vanaf de eerste startrij nadat de sprintrace op Interlagos was gewonnen door Valtteri Bottas van Mercedes. Het resultaat van de tweede plaats in de laatste sprintrace van het seizoen leverde de Nederlander twee kampioenschapspunten op.

Sergio startte als vierde nadat Carlos Sainz van Ferrari hem bij de sprintkwalificatie uit de top drie had gehouden. Bij de start van de race profiteerde Checo van een slechte start van Sainz en glipte hij naar de derde plaats. Echter, halverwege de race maakte hij zijn pitstop voor harde banden en vlak daarna werd de Virtual Safety Car weer ingezet. Mercedes kon Bottas op dat moment naar binnen roepen en door Checo's lagere snelheid achter de Virtual Safety Car kon Bottas de derde plaats weer afpakken. De Mexicaan pakte echter het punt voor de snelste ronde weer af van Hamilton toen hij in de laatste ronden van de race nog eens naar de zachte banden wisselde.

Sergio Pérez vertelde over zijn race: "Het zat vandaag dicht bij elkaar en het was leuk. Maar ik ben hier niet om plezier te hebben, ik ben hier om prestaties te leveren. Ik had een geweldige start, maar daarna was het erg moeilijk om Lewis tegen te houden. Ik deed mijn best om hem bij te blijven, maar het lukte niet: hij vloog gewoon!"

"Daarna lagen we twee seconden voor op Bottas, hadden we positie en lagen we op koers voor het podium. Helaas kwam twee ronden later de Virtual Safety Car. Die timing was voor ons buitengewoon ongelukkig en het werkte voor hem perfect. Hij kon op het ideale moment banden wisselen en kwam vijf seconden voor ons terug op de baan. Het is een beetje jammer dat we het podium niet hebben gehaald, maar ik kon een voldoende groot gat naar de Ferrari op de vijfde plek achter me opbouwen en naar rode banden wisselen om voor de snelste ronde te gaan en een belangrijk punt voor het team binnen te halen. Die snelheid van de Mercedes op de rechte stukken is gewoon ongelooflijk. We konden ze niet evenaren en vandaag leken ze van een andere planeet."

"Uiteindelijk is het een goed resultaat voor ons vandaag. Ik geloof niet dat er veel is dat we anders hadden kunnen doen. Het is gewoon jammer, want als de virtual safety car er niet was geweest, waren we voor Bottas geëindigd. Vandaag was het geluk niet met ons, maar er zijn nog drie races te gaan en alles ligt nog open dus we zullen blijven pushen. Nu kijken we uit naar Qatar en hopelijk kunnen we daar competitief zijn."
  

In deze laatste weken van het seizoen 2021 namen Max en Sergio het tegen elkaar op in een gloednieuwe quiz Box Box Box waarin ze vragen moesten beantwoorden over alles wat met Mobil 1 te maken heeft. Klik hier om om de volledige film te bekijken.
  

Teambaas Christian Horner zei, terugkijkend op de race: "Dit weekend was het, met een tweede en vierde plek en het punt voor de snelste ronde, een kwestie van schade beperken. We hebben dit weekend in het rijderskampioenschap 20 punten voor Max gescoord tegen hun 25 voor Lewis, en die 20 pakken we graag. We hebben zo goed mogelijk verdedigd, Max deed zijn best en racete stevig, en Checo zorgde ervoor dat Lewis hem twee keer moest moest inhalen; na de eerste poging van Lewis pakte hij met een geweldige actie zijn plek terug."

"Maar we hadden het tempo van de Mercedessen al op vrijdag, en gisteren weer, gezien, dus vandaag was niet zo'n grote verrassing. Lewis heeft vandaag een geweldige race gereden. Ze hebben het goed gedaan. Wij hebben deze week wat in te halen. Er moet nog veel geracet worden, dus we moeten ons weer herpakken en op volle sterkte terugkomen in Doha."

De volgende stop in deze reeks van drie races in drie weken is de GP van Qatar in Doha. De paddock blijft daarna in het Midden-Oosten voor de laatste wedstrijden van het jaar met nog maar drie races op de kalender.

Het seizoen 2021 is een van de meest competitieve van de afgelopen jaren en ExxonMobil blijft Red Bull Racing Honda steunen in hun strijd in het rijders- en constructeursklassement.

Image