Polymeerfabriek Meerhout

De Meerhout Polymers Plant is de grootste LDPE-fabrikant in Europa en levert haar producten aan een groot aantal industrieën. De fabriek is organisatorisch samengevoegd met de polymeerfabriek in Zwijndrecht, die speciale polyethyleensoorten in betrekkelijk kleine hoeveelheden produceert.

Artikel

Polymeerfabriek Meerhout

De polymeerfabriek ontvangt haar grondstof, ethyleengas, via een pijpleiding van de opslagtank op het raffinaderijcomplex.

Het gas wordt in hogedrukbuisreactoren omgezet in polyethyleen. De druk kan oplopen tot 3000 bar. Daarna wordt het gas opgewarmd tot 200 graden. Het eindproduct wordt onder atmosferische druk gescheiden van het niet-gepolymeriseerde ethyleengas. Het gesmolten polyethyleen wordt vervolgens gekoeld en verlaat het proces als twee millimeter grote plastic bolletjes.

De producten van de polymeerfabrieken worden gebruikt voor onder meer (voedsel)verpakkingen en plastic draagtassen. Doordat polyethyleen in een gesloten systeem wordt vervaardigd, is het productieproces vrij milieuvriendelijk.

Steeds duurzamer

In samenwerking met het European Technology Center van ExxonMobil in Brussel werken de polymeerfabrieken constant aan het verbeteren van hun producten. De trend daarbij is dat de verpakkingsfolies steeds sterker, dunner en duurzamer worden. Voor de productie van – soms ultradunne – folie is steeds minder materiaal nodig, waardoor er sprake is van minder transportbewegingen en minder afval. De hoogwaardige plastic verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het verlengen van de houdbaarheidsdatum en het tegengaan van voedselbederf.

ExxonMobil Petroleum & Chemical BV
Meerhout Polymers Plant
Biezenhoed 2
2450 Meerhout
België

Tel: +32 (0)3/546.31.11

Maatschappelijke zetel:
Polderdijkweg, 2030 Antwerpen
BTW BE 0416.375.270
RPR Antwerpen
BoA Antwerpen EUR 685-6689016-61

Producten:
Polyethyleen LDPE en polyethyleen co-polymeren: Escorene™ Ultra EVA