ExxonMobil chemical: petrochemie sinds 1886

Alle kunstoffen zijn hun bestaan ooit begonnen als een oliefractie. ExxonMobil Chemical is gespecialiseerd in het vervaardigen van chemische bouwstenen voor de kunststoffenindustrie en gebruikt daarvoor grondstoffen van ExxonMobils raffinaderijen of eigen chemische fabrieken.

Artikel

ExxonMobil chemical: petrochemie sinds 1886

De geschiedenis van die activiteit gaat ver terug. Eigenlijk is de petrochemie bijna net zo oud als de olie-industrie. Al in 1886 ontdekte de eerste gespecialiseerde chemicus die in dienst was van Standard Oil, de onderzoeker Herman Frasch, een methode om zwavel uit kerosine (lampolie) te verwijderen. De eerste commerciële toepassing van een petrochemisch product dateert uit 1920. In dat jaar kwam isopropyl alcohol op de markt, een product dat in cosmetica wordt verwerkt.

Een andere uitvinding van ExxonMobil is butylrubber (1930). Tegenwoordig is ExxonMobil de belangrijkste producent van butyl, dat met name in binnenbanden wordt toegepast omdat het zo goed lucht tegenhoudt.

Grootschalig

 Voor de start van de grootschalige (petro)chemische industrie die we nu kennen, moeten we terug naar de jaren zestig. In die periode begon het plastic zijn onstuitbare opmars. De ene na de andere kunststoffenfabriek verrees. Verschillende petrochemische fabriekscomplexen van ExxonMobil Chemical in de Benelux zijn toen gebouwd, zoals de Aromatenfabriek naast de Esso-raffinaderij in Rotterdam-Botlek (1965) en de productie-eenheden voor fluids (onder meer oplosmiddelen) op de Esso-raffinaderij in Antwerpen.

Geen wereld zonder kunststof

Uiteindelijk hebben de vele producten van de chemische industrie onze leefomgeving ingrijpend veranderd. Waarschijnlijk kunnen de meesten van ons zich niet eens een wereld zonder plastic voorstellen. In een periode van minder dan vijftig jaar maakte een lange reeks van gebruikvoorwerpen van hout, metaal en steen plaats voor plastic vervangers. In steeds meer machines, gebouwen en vervoermiddelen zijn kunstof onderdelen verwerkt. En het onderzoek gaat verder: nóg meer en nóg betere plastics komen op de markt. ExxonMobil speelt in die ontwikkeling net als in de eerste jaren van de petrochemie een vooraanstaande rol.

Verwante inhoud

Transparantie

Onze inspanningen voor het bevorderen van transparantie met betrekking tot inkomsten hebben geholpen bij het bestrijden van corruptie, het verbeteren van de verantwoordingsplicht van de overheid en het bevorderen van meer economische stabiliteit wereldwijd.

Over ons Artikel

Bedrijfsethiek

Exxon Mobil Corporation verplicht alle bedrijfsonderdelen de wetten na te leven die van toepassing zijn op de bedrijfsvoering.

Over ons Artikel

Geschiedenis

ExxonMobil is een van de weinige moderne ondernemingen die in de negentiende eeuw al actief waren.

Over ons Artikel

Normen voor zakelijk gedrag

Hoe we sterke resultaten behalen, is net zo belangrijk als de resultaten zelf. Van de directeuren, functionarissen en werknemers van het bedrijf wordt verwacht dat zij de hoogste normen van integriteit naleven bij het zakendoen.

Over ons Artikel

Organisatie in ontwikkeling

In de meer dan honderd jaar van haar bestaan, moesten Esso en Mobil Oil zich voortdurend aanpassen aan een veranderende wereld.

Over ons Artikel

Esso: van 'baby standard' tot petrochemie

De activiteiten van de Standard Oil Trust werden in Europa na de opsplitsing in verschillende 'Baby Standards' in 1911 voortgezet door Jersey Standard.

Over ons Artikel