ExxonMobil schenkt 20.000 euro aan wetenschappelijk onderzoek in strijd tegen Covid-19

ExxonMobil steunt de wetenschappelijke zoektocht naar virale geneesmiddelen en een preventief vaccin en schenkt hiervoor 20.000 euro voor Corona-gerelateerd universitair onderzoek in Antwerpen en Leuven. Eerder verleende het bedrijf al steun aan zorgverleners door middel van een financiële schenking aan het Rode Kruis en de donatie van Isopropyl Alcohol aan zorginstellingen voor de productie van handgels.

Onderzoekers van KU Leuven en UZ Leuven gaan tot het uiterste in hun zoektocht naar een vaccin en antivirale middelen tegen het coronavirus. Daarnaast onderzoeken ze ook hoe ze de diagnose van COVID-19 zo snel en correct mogelijk kunnen stellen, en waarom sommige patiënten zo ziek worden en anderen net niet. “Het onderzoek naar COVID-19 vergt heel wat financiële middelen, en is bovendien een race tegen de tijd,” zegt professor Chris Van Geet, vicerector aan de KU Leuven voor de Groep Biomedische Wetenschappen. “Om het onderzoek in de nodige stroomversnelling te brengen, is elke financiële steun dan ook zeer welkom.”

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is een van de twee Belgische referentiecentra voor infectieziekten, zoals COVID-19. Voorzitter van de UZA Foundation Dhr. Johnny Van Der Straeten: “We hebben niet enkel middelen nodig om extra materiaal aan te kopen om deze crisis het hoofd te bieden, maar ook om de klinische studies over het virus te financieren en uit te voeren.” Het UZA zal bijvoorbeeld op vraag van de Europese Commissie een studie opstarten in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het Tropisch Instituut met COVID-19 patiënten om potentiële behandelingen te testen. Deze klinische studies worden op verschillende domeinen uitgevoerd: vaccinatiestudies, epidemiologische en farmacologische studies. “Deze donatie draagt bij tot de noodzakelijke middelen hiervoor.

Innovatie en technologie in strijd tegen Corona

Als geen ander weet petrochemisch bedrijf ExxonMobil wat het belang is van innovatie en technologie. Het is van groot belang om daarin te blijven investeren, juist ook in crisistijden op gezondheids- en economisch gebied. Daarom zal ExxonMobil het onderzoek van de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven ondersteunen met 20.000 euro. “Onderzoek en wetenschap zijn katalysatoren voor innovatie, vooruitgang en maatschappelijke oplossingen,” aldus Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil in de Benelux. “Dat geldt voor de energie-sector, maar zeker ook voor de gezondheidscrisis zoals we die vandaag zien. In de onderzoekscentra is het op dit moment alle hens aan denk. Wij ondersteunen dat volop met deze donatie voor beide Belgische onderzoekscentra van topniveau die baanbrekend onderzoek leveren op zoek naar geneesmiddelen en vaccins.”

Strijd tegen COVID-19 - Acties ExxonMobil in België

  • Schenking van 6.500 liter Isopropyl Alcohol - door distributeur Anno verwerkt to handgel - aan zorggroep Santhea
  • Donatie van 15.000 euro aan het Rode Kruis, gekoppeld aan actie bij medewerkers om dit bedrag te verdubbelen via persoonlijke giften
  • Donatie van 20.000 euro aan wetenschappelijk onderzoek (KU Leuven en UAntwerpen)
  • Verschillende sites doneerden veiligheidsmaterialen aan plaatselijke zorginstellingen