ExxonMobil stelt Peter Vandenborne aan als nieuwe directeur Antwerpse raffinaderij

Antwerpen, 12 juli 2021 – Sinds 1 juli is de Vlaming Peter Vandenborne aangesteld als de nieuwe directeur van ExxonMobil’s raffinaderij in Antwerpen. Hij volgt daarmee Shawn Kuntz op die na bijna drie jaar regional manufacturing manager voor Noord-Amerika wordt.

Peter Vandenborne is geen onbekende voor de Antwerpse site. Na zijn studies ingenieurswetenschappen (KU Leuven, 1989) startte hij als process ingenieur op de raffinaderij in Antwerpen. Nadien oefende Vandenborne in zowel binnen- als buitenland verschillende functies uit. Hij deed daarbij ervaring op in raffinage en chemie in verschillende fabrieken en het regionale hoofdkwartier in Brussel. Voor zijn terugkeer naar Antwerpen, was hij vier jaar raffinaderij directeur in het Franse Port-Jérôme-sur-Seine.

Vandenborne kijkt uit naar zijn nieuwe opdracht: “Het is voor mij als thuiskomen, al is er sinds 2007 ook veel veranderd. De voorbije 15 jaar waren er grote investeringsprojecten op deze site, met onder andere de warmtekrachtcentrale, de ontzwavelingsplant en de nieuwste fabriek voor schonere transportbrandstoffen die in 2019 werd opgestart.” Deze projecten betekenden een investering van ongeveer 2,6 miljard euro in de Antwerpse site.

Deelnemer Antwerp@C

Daarmee heeft ExxonMobil een hypermoderne en efficiënte raffinaderij in de Antwerpse haven. “Nu is het zaak om deze positie in de Europese raffinagemarkt volop te bestendigen. De nadruk ligt op performante en veilige operaties, in het belang van onze klanten, medewerkers en omgeving. Daarbij hebben we uiteraard ook oog voor duurzaamheid. Zo zijn we deelnemer in het Antwerp@C consortium dat de haalbaarheid bestudeert om capaciteit en infrastructuur te bouwen voor koolstofafvang- en opslag.”

Peter Vandenborne is de eerste Vlaming in 12 jaar die de raffinaderij in Antwerpen zal leiden. Sinds 2009 was de leiding in handen van achtereenvolgend Ian Carr, Dave Brownell, Todd Sepulveda en Shawn Kuntz.

ExxonMobil in Antwerpen en België

De raffinaderij van ExxonMobil in Antwerpen stelt 700 mensen rechtstreeks te werk en dagelijks honderden aannemers voor onderhouds- en investeringswerken. De raffinaderij is dan ook een belangrijke werkgever in de haven van Antwerpen. ExxonMobil is ruim aanwezig in België: naast de raffinaderij in Antwerpen, zijn er twee chemiefabrieken (Zwijndrecht en Meerhout), een Europees Technologiecentrum en het regionale hoofdkantoor in Brussel. Het bedrijf voorziet de markt van brandstoffen, smeermiddelen en bouwstenen voor de kunststoffenindustrie onder de merken Esso, Mobil en ExxonMobil Chemical.

ExxonMobil investeert voortdurend in Onderzoek & Ontwikkeling om technologieën te ontwikkelen die het mogelijk maken om te voldoen aan de wereldwijde groeiende energievraag en tegelijkertijd impact op het milieu, waaronder de risico’s van klimaatverandering, te verminderen. Het bedrijf is koploper op het gebied van koolstofafvang, met een huidige capaciteit voor Carbon Capture and Storage (CCS) van ongeveer 9 miljoen ton per jaar. In Antwerpen is ExxonMobil deelnemer in het Antwerp@C consortium dat de haalbaarheid bestudeert van een grensoverschrijdende samenwerking om CCS capaciteit en infrastructuur te bouwen.

Image