Red Bull Racing Honda meesterlijk in Mexico

Max Verstappen stormde naar zijn negende overwinning van het jaar met een sterke, gecontroleerde race bij de Grand Prix van Mexico City. Sergio 'Checo' Pérez zette een briljante prestatie neer en eiste de derde plaats op, achter Lewis Hamilton van Mercedes. Max en Checo behaalden daarmee het derde dubbele podium op rij voor het team.

Toen de lichten uitgingen, had Max een goede start vanaf de derde plaats op de startgrid en profiteerde op het lange rechte stuk richting bocht 1 van een slipstream van Hamilton. Hij wist naast Vallteri Bottas en de Brit te komen en toen ze de eerste bocht ingingen, remde hij later en bleef aan de buitenkant van de bocht om de leiding over te nemen. Valtteri Bottas spinde halverwege de eerste bocht, waardoor Checo ook naar de derde plaats kon glippen.

Max maakte vervolgens zijn enige pitstop aan het einde van ronde 33 en wisselde in een snelle 2,2 seconden naar de harde banden. Hierdoor kwam Checo in zijn thuisrace aan de leiding en haalde daarmee de geschiedenisboeken: hij werd de eerste Mexicaan die een ronde leidde tijdens zijn thuisrace. Toen Max weer, op de tweede positie, op de baan kwam, lag hij 7,5 seconden voor Hamilton die op dat moment op de derde plaats reed.

Sergio kwam pas aan het einde van ronde 40 binnen en na een snelle wissel naar de harde banden keerde hij op de derde plaats terug op de baan, 9,9 seconden achter Hamilton, maar met banden die 11 ronden nieuwer waren. De Mexicaan begon snel de achterstand in te lopen en in ronde 50 zat hij op zes seconden achter de Brit.

Vooraan reed Max sereen naar de vlag en vergrootte het gat naar Hamilton tot 13 seconden waarna de Nederlander zijn snelheid wat temperde en gecontroleerd zijn 19e carrièreoverwinning, en zijn derde in Mexico-Stad, binnenhaalde. Hij heeft daarmee in Mexico-Stad de meeste overwinningen in de Formule 1.

Over zijn overwinning zei Max Verstappen: "Het was een fantastische dag voor het team en voor de fans. Om Checo hier in Mexico, bij zijn thuis-Grand Prix, op het podium te zien was geweldig. Beter kon niet!"

"Ik wist dat de start vandaag erg belangrijk zou worden. We reden met z’n drieën naast elkaar richting de eerste bocht maar ik zat op de meer ideale racelijn waardoor ik later kon remmen en aan de leiding kon komen. Daarna kon ik mijn eigen ding doen. Ons tempo was vandaag erg goed dus ik kon gewoon mijn voorsprong blijven uitbouwen en afstand nemen van Lewis. De pitstops waren foutloos en de auto reed gedurende de hele race goed, wat vandaag cruciaal was."

"Checo heeft het de laatste paar races echt opgepakt. Hij is er vooraan bij en hij zette Lewis vandaag, tegen het einde van de race, echt onder druk. Ik denk nog steeds niet aan die trofee voor het kampioenschap. We gaan het in Brazilië opnieuw proberen en we blijven gewoon pushen."

Hoewel hij in de laatste fase van de Grand Prix de Britse Mercedes-coureur behoorlijk onder druk kon zetten, kon Checo hem niet inhalen en behaalde Hamilton de tweede plaats voor de Red Bull Racing Honda-coureur, die daarmee de eerste Mexicaan werd die een podiumplaats veroverde op zijn thuiswedstrijd.

Sergio Pérez zei over zijn derde plaats: "Dit is voor mijn land een geweldig resultaat. Ik wilde echt meer maar helaas is dat niet gelukt. Het was erg rommelig in bocht 1 dus om daar problemen te voorkomen was het belangrijkst. Daarna ging ik voor de tweede plek maar we kregen de kans niet omdat het hier gewoon heel moeilijk is om in te halen. Ik kwam dichtbij Lewis maar de Mercedessen zijn zo snel op de rechte stukken. Ik kreeg geen kans om ervoor te gaan, maar ik heb mijn best gedaan. "

"Ik voelde de energie van de fans toen ik door het stadiondeel reed en ik dacht aan alle mensen die er vandaag voor mij waren. Steeds wanneer ik door Foro Sol reed kon ik het publiek echt horen. Ik wilde meer, maar ik ben gewoon heel blij om in mijn eigen land op het podium te staan; de Mexicanen waren zo blij vandaag. "

"Wij coureurs zijn zo competitief dat als we derde worden, we niet blij zijn, maar vandaag moet ik ervan genieten. Iedereen die er sinds de begin van mijn carriere bij is geweest, stond daar aan het einde van de race en dat was een geweldig moment voor mij. Ik denk dat we vandaag het snelste team waren, maar dat gaat de rest van het seizoen anders zijn, dus we moeten gewoon onze focus houden en blijven pushen."

Met zijn overwinning heeft Max nu een voorsprong van 19 punten op Hamilton, met nog vier races te gaan. Door Checo's derde podium staat hij nu slechts 20 punten achter Bottas in het rijdersklassement. En door de dubbele podiumplaats staat het team nu slechts één punt achter Mercedes in het constructeurskampioenschap.

Teambaas Christian Horner vertelde na de race: "Vandaag was het een belangrijke race en een belangrijke overwinnig voor Red Bull Racing. Het was een vlekkeloze prestatie van het hele team. Van coureurs tot pitstops tot strategie tot betrouwbaarheid: op alle gebieden een sterke teamprestatie."

"Max was vandaag weer fenomenaal. Hij vond wat ruimte in bocht één, en ik moet zeggen dat Bottas het netjes deed en hem genoeg ruimte liet. Max deed het maximale en kon vervolgens de race controleren. Het is de eerste keer dat een coureur negen races in een jaar wint met Honda. Voor dit weekend stond Max met acht overwinning gelijk met Senna, dus dit is een geweldige prestatie voor hem en voor Honda."

"Wat een weekend was het ook voor Checo, de eerste Mexicaan die in een thuis-Grand Prix aan de leiding heeft gereden en de eerste die op het podium eindigt. Een derde podium in evenzoveel races is echt speciaal. Hij heeft in de auto het vertrouwen gevonden en zijn prestaties worden steeds beter. En dat is precies wat we van hem hoopten. "

"De volgende wedstrijd in Brazilië is er één met een sprintrace en we hebben nog steeds geen sprintraceweekend gewonnen. We hebben gezien hoe competitief Mercedes dit weekend was, vooral in de kwalificatie, dus we nemen niets voor lief. Er zijn nog 107 punten te winnen, er is nog een lange weg te gaan en er moet nog veel geracet worden."

In hun technische samenwerking met Red Bull Racing ontwikkelt ExxonMobil producten die geschikt zijn voor alle raceomstandigheden. Een overweging bij het ontwikkelen van producten was daarom dit jaar de introductie van de sprintkwalificatie, die komend weekend bij de Braziliaanse Grand Prix voor de derde en laatste keer dit jaar wordt verreden. De paddock reist nu dus zuidwaarts naar Interlagos voor de laatste Amerikaanse race van dit jaar, voordat iedereen naar het Midden-Oosten vertrekt voor de resterende drie races op de kalender. Het seizoen 2021 is een van de meest competitieve van de afgelopen jaren en ExxonMobil blijft Red Bull Racing Honda ondersteunen bij hun gevecht in het rijders- en constructeursklassement.

Image