Een episch einde van het seizoen 2022

Max Verstappen stormde bij de Grand Prix van Abu Dhabi met overmacht naar zijn 15e overwinning van het seizoen en zette daarmee het record voor de meeste overwinningen een seizoen nog scherper. "Subliem! Dat is een perfecte manier om het seizoen samen te vatten," zei zijn race-engineer Gianpiero Lambiase toen de tweevoudig wereldkampioen het zwart-wit geblokt zag nadat hij op één ronde na de 58 ronden lange race aan de leiding had gereden.

Max Verstappen zei na afloop over die 15e overwinning: "Het was fantastisch om hier weer te winnen en om dit seizoen met 15 overwinningen af te sluiten is ongelooflijk."

"Het was een goede race. De strategie met maar één stop werkte voor mij goed en het ging vandaag helemaal om het beheer van de banden. Als team hebben we er alles aan gedaan om Checo vóór Charles te krijgen. We hadden verschillende strategieën, maar het is vandaag niet gelukt."

"We hebben dit jaar als team veel bereikt. Daar kunnen we allemaal trots op zijn en het is een geweldige motivatie voor volgend jaar. We hebben een ongelooflijk seizoen achter de rug en ik wil iedereen in het team hier in Abu Dhabi en in de fabriek bedanken. Deze sport vereist toewijding en iedereen bij Oracle Red Bull Racing heeft die in ruime mate. Dat is duidelijk te zien.

"Ik kijk nu echt uit naar wat vakantie en ik hoop dat iedereen een goede winter heeft en wat tijd kan doorbrengen met familie en vrienden, want dat is hoognodig."

Image

Omdat Max alles van start tot finish volledig onder controle had, moest de opwinding in de race komen van het gevecht tussen Checo en Charles Leclerc. Beiden hadden 290 punten verzameld in het wereldkampioenschap en de Red Bull-coureur moest dus voor zijn Ferrari-rivaal eindigen om de tweede plek in het klassement op te eisen. Na de kwalificatie op de eerste startrij leek het erop dat hij de overhand had.

Maar waar Max dominant was, was er teleurstelling voor Checo: voor zijn gooi naar de tweede plaats in het coureurskampioenschap kwam hij slechts 1,3 seconden tekort.

Terugkijkend op zijn podiumoverwinning zei Sergio Perez:

"Ik ben tevreden omdat ik vandaag alles heb gegeven. Uiteindelijk hadden we gewoon niet genoeg. Zo werkt de sport: soms win je en soms verlies je."

"Het doet pijn om de tweede plaats in het kampioenschap met één seconde te verliezen en er zijn dingen die we beter hadden kunnen doen, maar uiteindelijk gaat het er in deze sport om dat je nooit opgeeft en dat is wat ik dit seizoen heb gedaan, op en naast de baan, zodat ik steeds tevreden naar huis kan gaan."

"Wat dit seizoen het meest heeft betekend, is dat we alles hebben gegeven, altijd, en we eindigden de laatste race weer precies zo. Het team heeft een geweldig jaar achter de rug, dus het is mooi om het seizoen goed af te sluiten. Straks komen we weer bij elkaar en gaan we werken aan weer een goed jaar in 2023."

Image

De Red Bulls kwamen bij de start goed weg en Max, die van pole was gestart, nam de leiding, vóór Checo. Met Charles niet ver achter hen begonnen de drie langzaam weg te trekken van het peloton.

Checo was de eerste van de koplopers die stopte en hij wisselde in ronde 16 naar de harde banden en begon aan zijn weg terug naar voren. Max maakte vervolgens in ronde 21 zijn enige pitstop, voor harde banden, en gaf daarbij Leclerc één ronde de leiding. De Ferrari-coureur maakte vervolgens zijn eerste pitstop en de Bulls reden weer vooraan.

Naarmate de tweede stint zich ontvouwde, begon Leclerc geleidelijk dichter bij Checo te komen en hij kon hem zelfs tot op 1,5 seconden naderen. Het team koos ervoor om Checo in ronde 34 nieuwe banden te geven waardoor hij weer terugviel maar langzaam weer kon opklimmen tot de vierde plaats, achter Hamilton en op 18 seconden achterstand van Leclerc.

De Mexicaan moest de Mercedes-coureur snel voorbij zien te komen, maar zijn eerste poging mislukte en hij moest een nieuwe poging wagen. Deze keer reed hij Hamilton voorbij, maar hij zat nog steeds 10 seconden achter Leclerc, met nog 10 ronden te gaan.

Image

Vooraan reed Max comfortabel aan de leiding en hij gaf GianPiero de boodschap dat Checo voluit kon gaan want zijn eigen oudere banden hielden het nog goed vol.

Met nog vijf ronden te gaan had Checo het gat verkleind tot iets meer dan vier seconden en aan het begin van de laatste ronde had hij nog maar twee seconden achterstand op Leclerc. Maar de banden van de Ferrari-coureur hielden stand en hoewel Checo helemaal tot aan de vlag druk bleef uitoefenen, kwam hij tijd en ronden tekort om een aanval op te zetten en ebde de kans op de tweede plek in het kampioenschap weg.

Vooraan, in een wolk van vuurwerk en rook, pakte Max zijn record van 15 zeges in een seizoen met bijna negen seconden voorsprong op Leclerc. De tweede plek van de Ferrari-coureur bezegelde Leclerc's P2 in het klassement. Slechts 1,3 seconden voor Checo, die zijn 11e podiumplaats van het seizoen behaalde.

Image

Teambaas Christian Horner zei over de prestaties van team in 2022: "Wat een seizoen en wat een manier om het af te sluiten. Het is gewoon ongelooflijk. Met 17 gewonnen races als team, vijf eindigend op plek 1 en 2 en zo dicht bij een eerste en tweede plek in het coureurskampioenschap sluiten we echt een opmerkelijk jaar af. Het overtreft alles wat we ooit hebben bereikt."

"De rijders waren uitzonderlijk. Het record van 15 overwinningen dit seizoen voor Max en een derde overwinning op rij in Abu Dhabi: echt uitmunted. Checo gaf alles en kwam tegen het einde van de race zo dichtbij om Charles in te halen, maar helaas mocht het niet zo zijn. De derde plaats in het kampioenschap is echter nog steeds fantastisch en hij sluit er zijn beste seizoen in de Formule 1 mee af."

"Elk seizoen in deze sport is slopend, maar dit was echt een bovenmenselijke inspanning van iedereen. Van de campus in Milton Keynes tot iedereen op het circuit; het is een immense teaminspanning geweest. Ik wil ook onze partners bedanken want zonder hun steun zou niets van dit alles mogelijk zijn."

"Als we terugkijken op dit seizoen, zijn er enkele epische hoogtepunten en even ontnuchterende dieptepunten geweest, maar 2022 was een seizoen als geen ander. Het was ook het seizoen waarin we onze oprichter Dietrich Mateschitz verloren. F1 was zijn passie, zijn liefde. We dragen alles wat we dit seizoen hebben bereikt, en onze twee WK's, aan hem op. Danke Didi."

De dubbele podiumfinish betekent dat het team het seizoen afsluit met een record van 759 punten, 20 punten meer dan het vorige. Het team sluit 2022 ook af met de beste race-resultaten ooit: 17 overwinningen in 22 races, 28 podiumplaatsen, acht polepositions en twee sprintrace-overwinningen.

2022, bedankt voor een echt ongelooflijk seizoen!