Samenwerking met Porthos

ExxonMobil is een belangrijke speler in Nederlandse industrie. Onze raffinaderij en fabrieken in Rotterdam behoren tot de meest energie-efficiënte in Europa en dat willen we zo houden. Raffinaderijen en chemische fabrieken kunnen moeilijk snel verduurzamen. Overgaan naar – bijvoorbeeld – elektrificatie kost veel tijd en daar is een enorme hoeveelheid groene stroom voor nodig. Daarom kijken we in Rotterdam actief naar projecten die de CO2-uitstoot van onze fabrieken kunnen helpen verminderen – zoals Porthos, een projectorganisatie van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN.

We hebben met Porthos en drie andere bedrijven een overeenkomst gesloten om te werken aan voorbereidingen voor afvang, transport en opslag van CO2 onder de Noordzee. In eerste instantie is ons plan om de CO2 van onze waterstoffabriek af te vangen. Daarbij kijken we naar bestaande en nieuwe technologie die we hier willen uittesten.

Het afvangen en opslaan van CO2 (Cabon capture and storage – CCS) is een belangrijk onderdeel in het behalen van de doelen van het Nederlandse Klimaatakkoord. Deskundigen zien het als een van de weinige manieren waarmee de industrie snel de CO2-uitstoot kan verlagen.

Rotterdam, maar Nederland sowieso, is een zeer geschikte locatie voor CCS-toepassingen. We zijn een klein land, fabrieken liggen dicht bij elkaar en voor de kust liggen lege gasvelden die geschikt zijn voor het opslaan van CO2, zodat we het veilig op zee onder de grond kunnen opslaan.