Nieuwe skyline voor ExxonMobil raffinaderij Rotterdam

Op maandag 3 april verrees een nieuwe vacuüm fractionatietoren van maar liefst 50 meter op het raffinaderijcomplex van ExxonMobil in Rotterdam-Botlek. Met de plaatsing van dit hoogste en grootste onderdeel van de nieuwe hydrocracker bereikte de raffinaderij weer een belangrijke mijlpaal.

De fractionatietoren dient om producten onder lage druk te scheiden, zodat minder energie nodig is in het verdere proces. De totale installatie is ongeveer 50 meter hoog, bijna 11 meter breed en weegt zo’n 400 ton – vergelijkbaar met een volgeladen Boeing 747. Het was dan ook een enorme hijsklus, die ongeveer drie uur duurde. De toren werd eerst van horizontale naar verticale positie getild en vervolgens met een rupskraan in een bijna 30 meter hoge betonnen ‘frame’ geplaatst.

Verbetering energie-efficientie 

Met de investering van ruim een miljard euro in een nieuwe hydrocracker-installatie versterkt ExxonMobil de toonaanevende positie van de Rotterdamse raffinaderij binnen de Europese raffinagesector. De raffinaderij is al een van de meest energie-efficiënte raffinaderijen in Europa, en met deze investering zal de energie-efficiëntie nog verder verhogen met vijf procent.

Winst voor veiligheid en efficiëntie

De vacuüm fractionatietoren kwam in oktober 2016 per schip aan op de raffinaderij in de zogenoemde ‘laydown area’, een veilige omgeving buiten de bouwplaats. Daar werd direct begonnen met de verdere aankleding van de toren: er werden platforms toegevoegd, 13 ton aan pijpleidingen , isolatie, en twee kilometer aan kabels en instrumentatie. Deze aanpak levert weliswaar zwaarder hijswerk op, maar betekent ook een aanzienlijke winst op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Het werken op hoogte wordt geminimaliseerd - het bovenste platform is meer dan 60 meter boven de grond – en het uitvoeren van de werkzaamheden in de ‘laydown area’ is minder complex dan in de bouwplaats.

Schonere eindproducten

De nieuwe hydrocracker-installatie gaat zwaardere producten omzetten in schonere eindproducten, zoals hoogwaardige basisolie voor een nieuwe generatie smeermiddelen en ultra- laagzwavelige diesel. Met een door ExxonMobil ontwikkelde gepatenteerde technologie gaat de Rotterdamse raffinaderij als eerste in Europa basisolie uit de EHC™ groep II produceren.

Werkgelegenheid

Op de raffinaderij werken dagelijks ongeveer 650 medewerkers en veelvoud daarvan van aannemers en dienstverleners. Tijdens de bouwperiode van drie jaar zijn gemiddeld ruim 600 extra werknemers dagelijks op het terrein aanwezig, met een piek van ongeveer 1300 extra mensen in 2017. Vanaf 2019 zorgt de nieuwe hydrocracker-installatie voor zo’n 40 extra arbeidsplaatsen.