Vier keer winst op rij voor Red Bull Racing Honda

Max Verstappen van Red Bull Racing Honda reed afgelopen zondag een onberispelijke race en won de Grand Prix van Stiermarken, vóór Lewis Hamilton van Mercedes. Het was zijn derde overwinning op de Red Bull Ring. Sergio Perez miste nipt een derde podium op rij.

Na de finish met 35 seconden voorsprong op Hamilton leidt Max nu het rijderskampioenschap met 156 punten - 18 meer dan Hamilton - en Sergio verstevigde zijn greep op de derde plaats met 96 punten; 10 meer dan Lando Norris van McLaren.

In de strijd om het constructeurskampioenschap staat Red Bull Racing Honda nu op 252 punten, 40 meer dan Mercedes. 

Over zijn tweede overwinning in evenveel races zei Max Verstappen: "Ik ben superblij dat ik hier gewonnen heb; een winst op de Red Bull Ring, ons thuiscircuit, is altijd heel speciaal. Ik had echt een prettige race, de auto werkte goed en ik geniet er altijd van om op dit circuit te rijden. Ik concentreerde me gewoon op mijn eigen race, het aansnijden van de apex van de bochten waar ik het wilde en ik zorgde goed voor mijn banden. Dat werkte goed. Je weet nooit hoe competitief of hoe dichtbij elkaar we op de zondag zitten en om eerlijk te zijn had ik echt niet verwacht dat het zo zou gaan als vandaag, want qua racetempo zat er het hele weekend niet veel tussen de twee teams.

“Over het geheel genomen hadden we een heel positief weekend en natuurlijk zal het volgende week niet helemaal hetzelfde zijn. Alle anderen zullen ook van deze race leren, dus we gaan natuurlijk proberen het nog beter te doen en onszelf te blijven verbeteren, zodat we onze voorsprong vasthouden. Het is een inspanning van het hele team, dus heel erg bedankt aan iedereen hier en thuis in de fabriek voor weer een geweldige overwinning vandaag.”

  
Max reed ronde na ronde geleidelijk weg van Hamilton en  'cruisde' naar de overwinning, terwijl teamgenoot Sergio een zeer late poging deed om Valtteri Bottas van Mercedes van de derde plaats te stoten. De Fin inhalen viel niet mee en Checo werd aan het einde van ronde 55 de pits in geroepen voor een nieuwe set medium banden. Met nog 18 seconden om in te halen en nog 16 ronden te gaan, zou het een heroïsche prestatie van Sergio zijn om Bottas in te halen en hij benaderde hem tot op een halve seconde, maar Bottas slaagde er net in om als eerste over de finish te komen en als derde te eindigen.  

Terugkijkend op de race zei Sergio Perez: “Helaas is het vandaag niet gelukt en het is jammer om het dubbele podium te missen. Eén ronde meer en dan was het gelukt; dat was alles wat we nodig hadden. Ik denk dat de zachte band het deze race iets minder lang volhield dan verwacht en dat voelden we tegen het einde van de eerste stint. Ook onze langzame stop had impact op de race want daarme gaven we onze positie aan Bottas.

“Het team probeerde toen iets anders met een twee-stopstrategie, maar we kwamen daarna veel achterblijvers tegen. We moesten iets doen en helaas, soms is het zo. Ik ben erg blij voor het team vandaag, want Max heeft gewonnen. Hij deed het geweldig en ik weet dat we er sterk voorstaan. Ik kijk uit naar volgend weekend want dan gaan we opnieuw proberen om samen op het podium te komen.” 

  
De nieuwe Mobil 1 RB16B-motorolie is speciaal ontworpen voor de nieuwe Honda-motor en helpt maximaal vermogen te leveren zonder in leveren op het gebied van bescherming van de motor of brandstofverbruik.

Over het overwicht tijdens de race zei teambaas Christian Horner: “Het was een geweldige dag en om op ons thuiscircuit te winnen, met vier overwinningen op rij en een 10e overwinning met Honda, is echt een  prestatie. Max reed klinisch aan de leiding en beheerste de race.

“Ik denk dat het onze sterkste race van het seizoen tot nu was en voor de eerste keer dit jaar slaagde Max erin om een klein gat naar Lewis te slaan en ruimte tussen hen twee te houden. Het was echt jammer voor Checo, want hij verdiende een podium vandaag, maar doordat we een beetje tijd verloren bij de pitstop kwam hij helaas net achter Bottas terecht. We maakten daarna de gedurfde keuze voor een twee-stopper en Checo leverde in de slotfase geweldig werk om Valtteri op te jagen, maar had nog één ronde nodig gehad om de klus te kunnen klaren.

"We hebben een nieuwe olie van ExxonMobil. Dus ik denk dat zij alle eer kunnen opeisen voor het feit dat Lewis naar onze motoren blijft wijzen."

“De motivatie in Milton Keynes is torenhoog en het team presteert op een ongelooflijk niveau, vooral gezien de moeilijkheden die iedereen heeft ondervonden tijdens de pandemie. We zien nu het resultaat van al dat harde werk aan het chassis en de motor en van de geweldige harmonie die we hebben binnen het team en tussen onze twee coureurs.”

Max en Sergio kunnen snel weer gaan racen want de paddock keert komend weekend al terug naar het thuiscircuit van het team, de Red Bull Ring, voor de Oostenrijkse GP.

Image