Titelstrijd nog intenser door spannende dubbele podiumzege voor Red Bull Racing Honda

Max Verstappen behaalde afgelopen zondag een schitterende overwinning bij de Grand Prix van de Verenigde Staten. In de slotfase van de adembenemende race op het Circuit of the Americas bleef hij koel onder de intense druk van titelrivaal Lewis Hamilton.

Sergio Pérez zette ook een heroïsche prestatie neer. Hij vocht zich bij hoge temperaturen en met een kapotte drinkfles naar de derde plaats en zorgde daarmee voor een dubbel podium voor het team.

De Nederlander startte vanaf de eerste plaats, maar Hamilton pakte in de eerste bocht na een betere start de leiding. Verstappen volgde Hamilton de eerste 10 ronden, maar kon in de turbulentie achter de Mercedes niet dichtbij genoeg komen om in te halen. Hij maakte aan het eind van ronde 10 een pitstop en koos voor de harde band.

Hamilton reed aan het einde van ronde 13 de pitstraat in en hoewel zijn wissel naar harde banden snel en soepel ging, reed Max hem voorbij en bleef Hamilton achter op de tweede positie, 6,7 seconden achter de Red Bull-coureur.

Met nog drie ronden te gaan naderde Hamilton Verstappen tot op 1,2 seconden en kwam zelfs even binnen DRS-bereik van de Red Bull. Max had echter meesterlijk werk verricht door goed voor zijn banden te zorgen en ze heel te houden. Toen de titelrivalen het DRS-interval van één seconde naderden, voerde Max het tempo op om weer wat afstand te nemen en zo Hamilton het snelheidsvoordeel in de twee DRS-zones te ontnemen. Toen Hamilton met nog een ronde te gaan in een van de bochten wijd ging en het gat weer opliep tot 1,7 seconden, was de race gewonnen.

Max Verstappen zei over zijn overwinning: "Het was een spannende race en het is een ongelooflijk gevoel om hier met al die fans te winnen. De druk stond er de hele race op; we wisten niet hoe snel Lewis ons zou kunnen bijhalen. Ik dacht eigenlijk dat ik een goede start had, maar Lewis had een nog betere. Dus gingen we, nadat we de leiding verloren in bocht 1, voor een agressieve strategie en we doken al vroeg in de eerste stint de pitstraat in."

"Na die eerste wissel kwamen we na verloop van tijd in dat ‘undercut’-bereik, waarbij Lewis mij bij de tweede serie pitstops had kunnen inhalen, dus we moesten reageren en we kozen voor baanpositie. Daardoor was de laatste stint erg lang, vooral in deze hitte. De laatste twee ronden waren zeker moeilijk; de banden hadden niet veel grip meer."

"Maar met nog twee ronden te gaan had ik de Haas vlak voor me waardoor ik kon profiteren van een DRS, dus we wisten het uiteindelijk vol te houden. We hebben vandaag als team zeker alles gegeven en het was geweldig om Checo op het podium erbij te hebben."

Hamilton werd tweede, op slechts 1,3 seconde van de Nederlander. Kort daarna kwam Checo over de streep om het team zijn tweede dubbele podiumfinish op rij te geven. Het was een geweldige prestatie voor de Mexicaan die 56 ronden in hoge temperaturen had moeten buffelen zonder een functionerend dranksysteem.

Sergio bestempelde de race achteraf als de zwaarste uit zijn carrière, maar de heldhaftige inspanningen van de Mexicaan, in combinatie met een zesde plaats voor Valtteri Bottas in de tweede Mercedes, betekenen dat het team het gat in het constructeurskampioenschap met Mercedes heeft gedicht van 36 punten vóór het Austin-weekend naar slechts 23 bij het vallen van de vlag.

Sergio Perez vertelde over zijn podium: "Dat was de zwaarste en langste race van mijn leven. Ik voelde me voor de race al niet geweldig en toen werkte - vanaf de eerste ronde zelfs - mijn dranksysteem niet meer en met het warme weer vandaag was het een erg fysieke en een behoorlijk zware middag. Ik had het enorm moeilijk en in ronde 20 was ik op, dus het was jammer dat ik Max en Lewis niet kon bijhouden, maar alles bij elkaar was het een positief weekend en twee dubbele podiums achter elkaar is altijd leuk."

"Het is een goed resultaat voor het team. Onze undercut werkte goed en Lewis had geen andere optie dan ervoor te zorgen mij voor te blijven, wat Max vooraan hielp, dus we kunnen als team erg blij zijn. Ik kijk zo uit naar Mexico, het team heeft het daar in het verleden goed gedaan en ik denk dat we alle ingrediënten hebben voor een goede thuisrace. Ik kan niet wachten en hoop weer op het podium te staan, voor mijn fans."

ExxonMobil ondersteunt Red Bull Racing Honda het hele seizoen op en langs de baan. Eerder dit jaar bracht Mobil 1 een nieuwe motorolie-upgrade uit. De Mobil 1 RB16B motorolie - speciaal ontworpen voor de nieuwe Honda-krachtbron - helpt bij het leveren van maximaal vermogen zonder in te leveren op bescherming of brandstofefficiëntie.

Na 56 spannende ronden kon Max dus zijn achtste overwinning van het seizoen vieren. Het was ook zijn 18e als Formule 1-coureur. De overwinning betekent dat Max zijn voorsprong in het rijderskampioenschap heeft uitgebreid. De Nederlander heeft 287,5 punten, 12 meer dan Hamilton. Perez, die een positie klom, staat nu P4 met 150 punten.

Teambaas Christian Horner riep meteen na de race: "Wat een ongelooflijke overwinning en wat een prachtig dubbel podium voor het team! Het is onze eerste overwinning in de VS sinds 2013 en dan ook nog op zo’n geweldige manier binnengehaald."

"Aan het begin van de race hadden we op de medium banden echt een goed tempo en Max kon Lewis onder druk zetten. Maar we weten hoe sterk hij is aan het einde van de race en hij reed lang door waardoor hij zichzelf bandenvoordeel voor later gaf. Dus kozen we voor baanpositie. Max hield stand en reed zijn race slim. Vooral na de tweede wissel naar de harde band hield hij genoeg leven in de banden over om zijn voorsprong aan het eind te behouden."

"Het was een zware race voor Checo, zonder dranksysteem, maar de manier waarop hij de race uitreed was weer fantastisch. Je ziet zijn vertrouwen, met een tweede podium in twee races, groeien. Hij heeft een fenomenale wedstrijd gereden en met zijn thuisrace in aantocht vindt hij zijn vorm, wat voor ons in dit stadium van het seizoen cruciaal is.

"Er zijn er nu nog vijf races te gaan en we weten dat er een paar races zijn waar Mercedes het voordeel zal hebben en een paar waar wij sterk zullen zijn, dus de rest van het seizoen zal heel spannend worden."

Er is nu een week pauze voordat we naar de thuisrace van Checo gaan: de Grand Prix van Mexico. Meteen het weekend erna vindt de Braziliaanse GP, op het circuit van Interlagos, plaats.

Image