Verstappen wint GP van Emilia-Romagna

Red Bull Racing Honda-coureur Max Verstappen was heer en meester over natte omstandigheden, safety cars en rode vlaggen tijdens de GP van Emilia-Romagna en behaalde daarmee zijn eerste overwinning van 2021. Het is de elfde zege in de Formule 1- carrière van de Nederlander.

Regen aan de start betekende een moeilijke race; het overgrote deel van de coureurs werd op enig moment wel verrast door de zware omstandigheden. Zelfs Verstappen verloor bijna de overwinning, toen hij bij de herstart na de rode vlag half spinde, maar erin slaagde de auto op de baan te houden en 25 kampioenschapspunten te pakken.

Het was voor beide coureurs ook een geweldige kwalificatiesessie: Sergio ‘Checo’ Perez kwalificeerde, in pas zijn tweede race voor Red Bull, op de tweede plek en liet teamgenoot Max nipt achter zich.

In een reactie op zijn overwinning zei coureur Max Verstappen: "Ik ben natuurlijk erg blij met de winst, voor iedereen in het team en voor Honda. Ik denk dat de sleutel voor de winst de start was, want we kwamen erg goed weg van de startplek. Ik verraste mezelf omdat het vorig jaar altijd moeilijk was om in de regen goed te starten, maar we hebben hard gewerkt om dat te verbeteren en het werkte. De omstandigheden waren uitdagend, vooral in het begin, en het was erg moeilijk de auto op de baan te houden, maar we bleven uit de problemen. Ik zou het geen dominante prestatie noemen, aangezien Lewis me redelijk goed volgde en omdat hij, nadat hij eraf was gegaan, tot de tweede plek wist terug te komen. Dat betekent dat ze veel tempo hebben in die auto. We hebben gewonnen omdat we op het juiste moment de juiste keuze voor bandenwissel hebben gemaakt en het team heeft alles goed gedaan onder deze omstandigheden. Omdat de banden achteruit gingen, was het kiezen van het juiste moment om naar de slicks te gaan niet eenvoudig, maar we hebben het goed gedaan. Bij de herstart had ik even ‘een momentje’  toen ik met het gaspedaal de banden wat wilde opwarmen, maar gelukkig hield ik de auto net recht. We moeten nog steeds hard werken om ons te blijven verbeteren, want het zit heel dicht bij elkaar, maar voor nu ben ik erg blij met het resultaat. Ik kijk uit naar Portimão omdat het een geweldige baan is en daarna gaan we naar een circuit dat we allemaal goed kennen: Barcelona. We zullen zien wat we kunnen doen, maar tot nu toe is het een goed begin van het jaar geweest."

Het was ook een bewogen dag voor Checo, na problemen met zijn stuur en een tijdstraf van 10 seconden voor het inhalen tijdens de safety car. De Mexicaan had later een spin waardoor hij nog verder terugviel. Het leidde uiteindelijk tot een P12-finish.

Over zijn prestatie zei coureur Sergio Perez: “De omstandigheden op de baan waren erg moeilijk  en ik maakte nogal wat fouten die ons veel gekost hebben. Ik had moeite om de temperatuur in de banden te houden. Daardoor raakte ik de auto kwijt tijdens de safety car en kreeg ik een straf van 10 seconden. Het is natuurlijk belangrijk dat ik aan de auto wen en dat ik leer van deze lessen, maar ik heb het verprutst. Ik ben erg teleurgesteld in mezelf en het spijt me echt heel erg voor het team. Ik denk dat vanaf de herstart het podium voor ons had moeten zijn want het tempo van de auto was  goed. We hadden één en twee op het podium moeten eindigen. Laten we ons nu concentreren op de volgende race, we zullen heel hard werken als team en sterker terugkomen."

In een reactie op Verstappen's P1 en Checo's P12 zei teambaas Christian Horner: “Het is fantastisch voor ons om hier vandaag de overwinning te behalen, vooral na het verliezen van zo'n spannende race in Bahrein. Max reed de hele middag onberispelijk en zonder fouten en het team maakte een aantal perfect getimede pitstops, waardoor dit een welverdiende overwinning was en een belangrijke voor ons. Max was helemaal scherp voor de race, met een geweldige start die hem het momentum gaf in bocht 1, waar we twee taaie coureurs tot het uiterste zagen gaan voor baanpositie; iets dat iedereen wil zien. Lewis was vandaag nog steeds erg snel, wat vooral te zien was tegen het einde van de race, toen ze een zeer lage bandenslijtage leken te hebben. Ik denk dat ze vandaag misschien een snellere auto hadden dan wij, maar het is geweldig om die eerste overwinning van het seizoen binnen te halen.

"Het was echt jammer voor Sergio na zo'n schitterende dag gisteren. Het zat hem niet mee en dat is frustrerend voor hem, maar hij begint zich in de auto steeds meer op zijn gemak te voelen en je kunt ervan uitgaan dat hij sterk terug zal komen." Nu moeten we voortbouwen op dit momentum voor de rest van het seizoen. Het zal niet makkeilijk worden om Mercedes onder druk te houden.''

Het seizoen 2021 belooft een spannende te worden en we hebben nog maar twee races gehad van een kalender met 23 ronden. Red Bull Racing Honda vertrekt nu, op een tweede plek in het constructeurskampioenschap, naar Portimão voor de GP van Portugal.

Image