ExxonMobil en Renewable Energy Group werken samen met Clariant om onderzoek naar cellulosebiobrandstoffen te bevorderen

IRVING, Texas & AMES, Iowa & MUTTENZ, Zwitserland — ExxonMobil en Renewable Energy Group (REG) hebben vandaag gezegd dat ze een gezamenlijke onderzoeksovereenkomst hebben gesloten met Clariant om het potentiële gebruik van cellulosesuikers uit bronnen zoals landbouwafval en residuen te evalueren voor de productie van biobrandstof, die een rol kan spelen bij het reduceren van broeikasgasemissies.
  • Partnerschap om gezamenlijk onderzoek van ExxonMobil en REG naar biodiesel op basis van cellulose uit te breiden
  • De sunliquid-technologie van Clariant maakt de vorming van compatibele cellulosesuikers mogelijk
  • De doelstelling is om technologieën te combineren tot één geïntegreerd productieproces voor biodiesel

Met de nieuwe samenwerking wordt een eerder aangekondigde overeenkomst voor gezamenlijk onderzoek tussen ExxonMobil en REG uitgebreid, waarin de bedrijven met succes konden bevestigen dat suikers uit cellulosemassa met de bioconversietechnologie van REG Life Sciences kunnen worden omgezet in biodiesel door een proces met een enkele stap.

De nieuwe overeenkomst met Clariant stelt ExxonMobil en REG in staat om het bioconversieproces van REG verder te optimaliseren met behulp van eerder geteste en gebenchmarkte cellulosesuikers die zijn gemaakt met het sunliquid®-proces van Clariant. De uiteindelijke doelstelling van de bedrijven is om de processen van Clariant en REG te combineren tot een naadloze technologie voor het omzetten van cellulose in biodiesel.

"In de afgelopen drie jaar heeft ons onderzoek met REG geleid tot belangrijke vooruitgang bij het genetisch verbeteren van de microben die REG gebruikt voor het omzetten van cellulosesuikers in biodiesel," aldus Vijay Swarup, vice-president onderzoek en ontwikkeling bij ExxonMobil Research and Engineering Company. "Door de expertise en kennis van Clariant toe te passen, kunnen we een belangrijk stadium in het celluloseconversieproces beter begrijpen en stimuleren. Hopelijk leidt dit tot de ontwikkeling van schaalbare biodieseltechnologie."

Clariant is een toonaangevend bedrijf dat geïntegreerde technologieën en oplossingen biedt voor het omzetten van agrarische residuen zoals tarwestro, rijststro, maïsstengels en bagasse van suikerriet. Het sunliquid®-proces van Clariant bestaat uit een chemicaliënvrije voorbehandeling, een geïntegreerde productie van grondstof en processpecifieke enzymen en dus hoge opbrengsten aan fermenteerbare C5- en C6-suikers. Clariant zal in zijn pre-commerciële fabriek in Straubing in Duitsland proeven uitvoeren met verschillende soorten cellulosemateriaal die door REG en ExxonMobil worden omgezet in suikers voor hoogwaardige koolstofarme biodiesel.

"We zijn toegewijd aan innovatie, onderzoek, ontwikkeling en een focus op duurzaamheid, als belangrijkste pijlers van de strategie van Clariant," zei Christian Kohlpaintner, lid van het uitvoerend comité van Clariant. "Ons sunliquid®-technologieplatform is een belangrijk resultaat van deze pijlers. We zijn er trots op dat twee sterke bondgenoten in de biobrandstoffenindustrie Clariant als hun partner hebben gekozen. We kijken ernaar uit om met hen samen te werken aan de verdere ontwikkeling van deze unieke technologie voor het omzetten van cellulosemassa in brandstoffen en chemicaliën, inclusief biodiesel."

REG Life Sciences-technologie heeft zijn brede toepasbaarheid bewezen in uiteenlopende industrieën zoals smaak en geur, toegepaste chemicaliën en transportbrandstoffen. Door zijn partnerschap met ExxonMobil heeft REG een eigen technologie ontwikkeld die industriële microben gebruikt om complexe cellulosesuikers om te zetten in koolstofarme biodiesel in een fermentatieproces met een enkele stap.

"ExxonMobil is een uitzonderlijke partner geweest bij het ontwikkelen van deze veelbelovende technologie", aldus Eric Bowen, vice-president van REG Life Sciences. "We zijn verheugd dat we Clariant aan het team kunnen toevoegen met zijn toonaangevende sunliquid®-technologie. We geloven dat we een droomteam hebben samengesteld voor de conversie van cellulosehoudende biomassa naar koolstofarme biobrandstoffen en zijn enthousiast over de vooruitzichten voor deze samenwerking."

De partners werken ook aan een conceptueel engineeringsonderzoek naar de haalbaarheid van een geïntegreerd proces waarbij de technologieën van alle drie de partijen worden samengevoegd.

Over ExxonMobil

ExxonMobil, een van de grootste beursgenoteerde internationale olie- en gasbedrijven, gebruikt technologie en innovatie om aan de groeiende energiebehoeften van de wereld te voldoen. ExxonMobil beschikt over een toonaangevende inventaris van bronnen, is de grootste raffinaderij en marketeer van aardolieproducten en het chemische bedrijfsonderdeel is een van de grootste ter wereld. Bezoek voor meer informatie www.exxonmobil.com of volg ons op Twitter op www.twitter.com/exxonmobil.

Opmerking: Verklaringen van toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden in dit persbericht zijn toekomstgerichte verklaringen. Werkelijke toekomstige resultaten, inclusief projectplannen, de timing en de impact en resultaten van nieuwe technologieën, inclusief efficiëntiewinsten en emissiereducties, kunnen variëren, afhankelijk van: de resultaten van verder onderzoek en testen; de ontwikkeling en het concurrentievermogen van alternatieve technologieën; het vermogen om proefprojecten op een kosteneffectieve basis te schalen; politieke en regelgevende ontwikkelingen; en andere factoren die worden behandeld in deze publicatie, op de investeerderspagina van de website van ExxonMobil op exxonmobil.com onder de kop "Factoren die toekomstige resultaten beïnvloeden", en in het jaarlijkse rapport van REG op formulier 10-K voor het jaar eindigend op 31 december 2017 en andere rapporten die hierna worden ingediend bij de SEC.

Over Renewable Energy Group

Renewable Energy Group, Inc. (Nasdaq: REGI) is een toonaangevende leverancier van schonere producten en diensten met een lagere koolstofintensiteit. Wij zijn een internationale producent van op biomassa gebaseerde diesel, een ontwikkelaar van hernieuwbare chemicaliën en de grootste producent van geavanceerde biobrandstof in Noord-Amerika. REG maakt gebruik van een geïntegreerd inkoop-, distributie- en logistiek netwerk om natuurlijke vetten, oliën en suikers om te zetten in producten met een lagere koolstofintensiteit. Met 14 actieve bioraffinaderijen, een faciliteit voor de verwerking van grondstoffen, onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden en een diverse en groeiende portfolio van intellectuele eigendommen, streeft REG ernaar een leider voor de lange termijn te zijn in biobrandstoffen en -chemicaliën.

Over Clariant

Clariant is een wereldwijd toonaangevend bedrijf voor gespecialiseerde chemicaliën, gevestigd in Muttenz, in de buurt van Bazel, Zwitserland. Op 31 december 2017 had het bedrijf in totaal 18.135 werknemers. In het boekjaar 2017 boekte Clariant een omzet van 6,377 miljard CHF voor zijn doorlopende activiteiten. Het bedrijf rapporteert op vier bedrijfsgebieden: Zorgchemicaliën, katalyse, natuurlijke bronnen en kunststoffen en coatings. De bedrijfsstrategie van Clariant is gebaseerd op vijf pijlers: focus op innovatie, onderzoek en ontwikkeling, waarde toevoegen met duurzaamheid, de portfolio herpositioneren, de groei versterken en de winstgevendheid verhogen. Voor meer informatie bezoekt u www.clariant.com.

Informatie beursgenoteerd bedrijf:

NYSE:XOM
NASDAQ:REGI

Contactgegevens:

ExxonMobil mediarelaties, +1 972-940-6007
Renewable Energy Group, 515-239-8184
Clariant, +41 61 469 63 63

Verwante inhoud

Geavanceerde biobrandstoffen

Geavanceerde biobrandstoffen

We werken samen met wetenschappers aan universiteiten, overheidslaboratoria en bedrijven om de wetenschap te ontwikkelen die nodig is om geavanceerde biobrandstoffen met milieuvoordelen te leveren.
Innovatieve energieoplossingen: Hoogtepunten in onderzoek en ontwikkeling

Innovatieve energieoplossingen: Hoogtepunten in onderzoek en ontwikkeling

Onderzoek en ontwikkeling maakt deel uit van het DNA van ExxonMobil sinds ons bedrijf meer dan 135 jaar geleden begon. Onze innovaties hebben bijgedragen aan de productie van de energie die fundamenteel is voor het moderne leven. Van de schone, efficiënte brandstoffen die het huidige transport aandrijven tot het aardgas dat licht en warmte levert aan huishoudens en bedrijven.

Tegenwoordig staat onze wereld voor een dubbele uitdaging: voldoen aan de groeiende vraag naar energie en tegelijkertijd de invloed op het milieu reduceren, inclusief de risico's van klimaatverandering. ExxonMobil is toegewijd om hieraan bij te dragen.

Geavanceerd onderzoek naar biobrandstoffen en algen: gericht op de technische capaciteit om tegen 2025 10.000 vaten per dag te produceren

Geavanceerd onderzoek naar biobrandstoffen en algen: gericht op de technische capaciteit om tegen 2025 10.000 vaten per dag te produceren

ExxonMobil gaat door met het financieren en uitvoeren van onderzoek naar geavanceerde biobrandstoffen. Deze activiteiten maken deel uit van onze vele investeringen in nieuwe technologieën die het potentieel hebben om de energievoorziening te verhogen, de uitstoot te verminderen en de operationele efficiëntie te verbeteren.
Geavanceerde carbonaatbrandstofceltechnologie bij CO2-opvang en -opslag

Geavanceerde carbonaatbrandstofceltechnologie bij CO2-opvang en -opslag

Het bevorderen van economische en duurzame technologieën voor het opvangen van koolstofdioxide van grote uitstoters, zoals energiecentrales, is een belangrijk onderdeel van het onderzoek van ExxonMobil naar oplossingen met lagere emissies om het risico van klimaatverandering te beperken.
Opkomende voertuig- en brandstoftechnologie

Opkomende voertuig- en brandstoftechnologie

We ondersteunen actief initiatieven om de emissies van consumenten door het gebruik van onze producten in de transportsector te verminderen. Deze omvatten onderzoeksinspanningen met partneruniversiteiten en andere bedrijven om brandstof en voertuig aan te pakken als een enkel systeem om de efficiëntie te verbeteren.
Betere chemische voorschriften voor een betere toekomst

Betere chemische voorschriften voor een betere toekomst

ExxonMobil steunt de oproep van de Amerikaanse Chemistry Council om de TSCA te moderniseren, zodat het publiek gemakkelijker toegang kan krijgen tot informatie over chemicaliën en meer vertrouwen krijgt in de veiligheid van producten.