Solventenfabriek Antwerpen

De Performance Intermediates Plant in Antwerpen is een van de grootste en modernste fabrieken in Europa voor de productie van vloeibare koolwaterstoffen. Met het oog op maximale efficiëntie is de chemiefabriek volledige geïntegreerd met de raffinaderij.

Artikel

Solventenfabriek Antwerpen

De toepassingen voor de producten van de APIP zijn zeer divers.  Ze dienen  als additieven voor (smeer)olie en brandstof of komen als oplosmiddel terecht in allerlei huishoudelijke, industriële en agrarische toepassingen zoals poetsmiddelen, cosmetica, kitten en lijmen, autolak of landbouwchemicaliën.

Het productassortiment verandert met grote regelmaat, aangepast aan de voortdurende vraag naar toepassingen met specifieke eigenschappen. In nauwe samenwerking met het technologiecentrum in Brussel worden steeds nieuwe, innovatieve vloeibare chemicaliën van hoge kwaliteit ontwikkeld die bijvoorbeeld beter zijn voor de gezondheid, veiligheid, het milieu of comfort.

Hoogwaardige boorvloeistoffen

In 2016 nam de fabriek een nieuwe fractionatietoren in gebruik, waarmee de productiecapaciteit voor hoogwaardige boorvloeistoffen verhoogde. De producten worden gebruikt bij olie- en gaswinning om de boorkop te koelen, om boorgruis naar de oppervlakte te brengen en om tegendruk te geven op het doorboorde gesteente. De vraag naar deze gebruiksvriendelijke, laag-aromatische vloeistoffen is mede dankzij de goede milieu-eigenschappen steeds meer vraag.

Op het fabrieksterrein bevindt zich ook een overslagterminal voor ethyleen. De ethyleen is hoofdzakelijk afkomstig van de ExxonMobil-fabriek in Fife (Schotland) en wordt vanuit de opslagtank naar de polyethyleenfabrieken van ExxonMobil in Zwijndrecht en Meerhout gepompt.

ExxonMobil Petroleum & Chemical BV

Antwerp Performance Intermediates Plant
Polderdijkweg
2030 Antwerpen
Haven 447
België

Tel: +32 (0)3/543.31.11

Maatschappelijke zetel:

Polderdijkweg, 2030 Antwerpen
BTW BE 0416.375.270
RPR Antwerpen
BoA Antwerpen EUR 685-6689016-61

Producten:

Isopar, Exxsol, Varsol, Solvesso
Speciale producten