ExxonMobil doneert ontsmettingsgel aan gezondheidszorgers

Zorggroep Santhea klopte aan bij ExxonMobil met een dringend verzoek voor ontsmettende handgels voor de meer dan 56.000 gezondheidswerkers die ze vertegenwoordigt. Als petrochemisch bedrijf heeft ExxonMobil in Baton Rouge in Louisiana (Verenigde Staten) de grootste fabriek van isopropyl alcohol (IPA) ter wereld. IPA is een van de basisbestanddelen van medische ontsmettingsmiddelen, maar ook van bijvoorbeeld alcoholdoekjes en desinfecterende sprays.

Om aan de dringende nood van Santhea een antwoord te bieden, werkte ExxonMobil vanuit Antwerpen samen met haar lokale distributeur Anno om IPA te mengen tot handontsmettingsgel. Anno nam het verwerken, verpakken en leveren van het ontsmettingsmiddel voor haar rekening. Samen konden we 6.500 liter aan handontsmettingsmiddel doneren. Santhea zorgt voor de verdeling van de 5 liter flessen aan verschillende gezondheidsinstellingen.

Santhea is actief in Brussel en Wallonië en vertegenwoordigt onder andere 37 ziekenhuizen, meer dan 100 voorzieningen voor ouderenzorg en een 30-tal instituten voor geestelijke gezondheidszorg. Yves Smeets, directeur-generaal van Santhea: “In onze organisaties stuitte men al snel op tekorten van de ontsmettende gels. Nochtans zijn deze een essentieel middel voor de zorgverleners voor zowel hun eigen veiligheid als die van de patiënten. Donaties als deze dragen bij tot handhaven van de veiligheidsvoorwaarden. Bovendien putten we veel kracht uit de solidariteit die ontstaan is.”

“Met deze actie willen we de zorgverleners ondersteunen die elke dag in de eerste linie staan om het COVID-19 virus te bevechten. Zij moeten kunnen rekenen op een veilige werkplek en wij willen er aan bijdragen dat zij, net als onze eigen medewerkers, aan het einde van iedere dag of shift weer gezond naar huis en hun gezinnen kunnen,” zegt Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil Benelux.  

Om Santhea verder te ondersteunen, bekijkt ExxonMobil met haar partners welke leveringen op korte termijn nog mogelijk zijn. Daarnaast loopt het overleg met andere zorginstanties, waaronder in Vlaanderen, hoe het aanleveren van IPA de noden kan opvangen, zowel voor persoonlijke als algemene hygiënemaatregelen.