Onze brede portfolio van wereldwijde vloeibare aardgasoperaties blijft groeien

ExxonMobil heeft de industrie geleid in de integratie van vloeibaar aardgas (LNG) en technologieontwikkeling. Naarmate onze ondernemingen in Qatar en Papoea-Nieuw-Guinea vooruitgang boeken, kunnen we gemakkelijker aan de groeiende vraag voldoen.

Artikel

IN DIT ARTIKEL

Onze brede portfolio van wereldwijde vloeibare aardgasoperaties blijft groeien

Wereldwijde LNG-capaciteit 

Deze capaciteit is recentelijk aanzienlijk toegenomen met de ingebruikneming van de vier grootste productietreinen ter wereld in Qatar.

Elk van deze treinen is qua grootte goed voor 7,8 miljoen ton per jaar. De leveringen van Q-Flex- en Q-Max-schepen zijn in 2009 voltooid en hebben de vlootcapaciteit van de joint ventures in Qatar meer dan verdubbeld. We hebben ook 2,8 miljard kubieke voet per dag aan LNG-hervergassingscapaciteit toegevoegd met de opening van de South Hook-terminal in Wales en de Adriatische LNG-terminal voor de kust van Italië, waardoor de toegang tot aantrekkelijke Europese markten toeneemt.

De brede portfolio van ExxonMobil, onze betrokkenheid in de LNG-waardeketen en onze wereldwijde marketingvoetafdruk bieden belangrijke flexibiliteit en geven ons de mogelijkheid om de waarde voor onze LNG-ondernemingen te maximaliseren. We hebben de industrie geleid in de integratie van LNG-activiteiten, van productie en liquefactie tot verzending, hervergassing en verkoop, en we hebben een belangrijke afstemming met onze joint venture-partner Qatar Petroleum in de LNG-waardeketen. We hebben ook nieuwe technologieën ontwikkeld en toegepast om 's werelds grootste LNG-treinen en -schepen te bouwen, waarbij de eenheidskosten worden geminimaliseerd en de waarde van aardgas uit het Noordveld van Qatar, het grootste niet-geassocieerde gasveld ter wereld, wordt gemaximaliseerd.

We ontwikkelen nieuwe LNG-projecten om aan de groeiende vraag naar gas in de wereld te voldoen. In Azië-Pacific hebben wij en onze joint venture-partners overeenkomst bereikt over de Gorgon Jansz- en PNG LNG-projecten, waardoor onze volumes in Azië aanzienlijk zullen toenemen. Er worden extra LNG-projecten uitgevoerd in Australië en West-Afrika.

Image PNG LNG-project
PNG LNG-project

Papoea-Nieuw-Guinea LNG

ExxonMobil is de exploitant van het PNG LNG-project (belang van ExxonMobil, 33 procent) in Papoea-Nieuw-Guinea. PNG LNG wordt beschouwd als een van de beste in zijn klasse voor betrouwbaarheid en bereikte onlangs een productie-equivalent van 8,3 miljoen ton per jaar, een toename van 20 procent ten opzichte van de oorspronkelijke capaciteit van de faciliteit. Tot op heden heeft het project veilig meer dan 19 miljoen ton LNG geproduceerd en 262 ladingen geproduceerd voor levering aan klanten in Azië.

De Hides-velden ondersteunen het PNG LNG-project. De ontwikkeling van het Angore-veld, een toekomstig koppelproject, zal voor extra bronnen zorgen binnen het PNG LNG-project. De succesvolle Muruk 1-bron is eind 2016 dicht bij het Hides-veld geboord en biedt uitzicht op verdere ontwikkeling.

In 2016 werd de vooruitgang voortgezet met de toekenning van een Petroleum Development License voor het P'nyang-veld, dat het potentieel heeft om op lange termijn aardgasreserves te leveren ter ondersteuning van toekomstige expansie.

ExxonMobil is zijn positie in PNG blijven uitbreiden met de toekenning van meer dan 1,6 miljoen offshore hectare in 2016 met een operationeel belang van 100 procent en nog eens 0,5 miljoen netto hectare in 2017 met een operationeel belang van 40 procent.

Na de voltooiing van de overname van InterOil begin 2017 verwierf ExxonMobil een belang van 36 procent in een blok dat het Elk-Antelope-veld bevat. De overname biedt ExxonMobil ook een aandelenpositie in het voorgestelde tweede LNG-project in PNG, en daarmee de mogelijkheid om te profiteren van synergieën met bestaande activiteiten. Bovendien verschaft de overname ExxonMobil een meerderheidsbelang in zes licenties die meer dan 1,2 miljoen netto exploratie-hectare toevoegen aan de PNG-positie van ExxonMobil.

ExxonMobil blijft samenwerken met de regering van Papoea-Nieuw-Guinea om een elektriciteitscentrale met een vermogen van 50 megawatt in de buurt van Port Moresby te bouwen.

Het succes van onze PNG LNG-installatie toont de toewijding van het bedrijf aan operationele uitmuntendheid. Als gevolg van het wegnemen van knelpunten en andere betrouwbaarheidsinspanningen hebben we onlangs een productie-equivalent van 8,3 miljoen ton per jaar bereikt, een toename van 20 procent ten opzichte van de oorspronkelijke ontwerpcapaciteit van de faciliteit.

Een onafhankelijk benchmarkonderzoek heeft aangetoond dat PNG LNG wordt beschouwd als een van de beste in zijn klasse voor betrouwbaarheid.

Verwante inhoud