Brandstof voor de toekomst: de vraag naar schoner brandend vloeibaar aardgas zal tegen 2040 naar verwachting verdrievoudigen

ExxonMobil opereert al meer dan 40 jaar op de markt voor vloeibaar aardgas. Met onze wereldwijde partners blijven we onderzoek en ontwikkeling stimuleren om over de hele wereld vloeibaar aardgas beschikbaar te maken

IN DIT ARTIKEL

Brandstof voor de toekomst: de vraag naar schoner brandend vloeibaar aardgas zal tegen 2040 naar verwachting verdrievoudigen

Wereldwijd aardgas leveren

Vloeibaar aardgas (Liquefied natural gas, LNG) is aardgas dat vloeibaar is gemaakt voor transport. LNG neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan zijn gasvormige vorm, waardoor het gemakkelijker en efficiënter kan worden getransporteerd en ExxonMobil schoner brandend aardgas kan leveren vanaf afgelegen productiegebieden naar afgelegen markten. Deze logistieke flexibiliteit helpt wereldwijd de leveringszekerheid te verbeteren en maakt van LNG een van de snelstgroeiende energiemarkten, waarvan de vraag tegen 2040 naar verwachting bijna zal verdrievoudigen tot ongeveer 660 miljoen ton per jaar (MTA).

ExxonMobil en onze filialen over de hele wereld zijn al tientallen jaren succesvol op de LNG-markt. Samen met onze gewaardeerde partners zijn we een drijvende kracht geweest in het transformeren van de LNG-markt naar een efficiëntere en echt wereldwijde onderneming. Onze ervaring omvat de hele waardeketen, inclusief aardgasvelden en faciliteiten voor het vloeibaar maken, LNG-schepen met geavanceerde technologie, hervergassingsterminals en verkoop en marketing. Door deze individuele kenniselementen samen te voegen in een geïntegreerde LNG-productie, kunnen we leveranciers en kopers een betrouwbaar aanbod doen en meerwaarde bieden.

De LNG-waardeketen is complex en kapitaalintensief:

Aardgasproductie

 • Aardgas wordt geproduceerd in ondergrondse of onderzeese gasreservoirs die worden bereikt door te boren.
 • Aardgas wordt via leidingen van de reservoirs naar een behandelingsinstallatie aan land vervoerd, waar onzuiverheden en vloeistoffen worden verwijderd.

LNG-schepen

 • Nieuwe Q-Flex- en Q-Max-schepen kunnen respectievelijk ongeveer 45-80 procent meer vracht vervoeren dan gemiddelde schepen.
 • Deze dubbelwandige schepen hebben grotere ladingtankontwerpen, geoptimaliseerde scheepsaandrijving en verbeterde verwerkingstechnologie waarmee schepen efficiënter LNG op bestemmingen kunnen afleveren.

LNG-liquefactietrein

 • Gas wordt gecondenseerd tot een vloeistof bij atmosferische druk door het af te koelen tot -260 °F (-162 °C).
 • Gas in vloeibare vorm (LNG) neemt ongeveer 1/600e minder ruimte in dan in gasvorm
 • LNG wordt vervolgens opgeslagen bij temperaturen onder nul in geïsoleerde tanks totdat het wordt geladen in LNG-schepen.

Hervergassingsterminal

 • LNG wordt gelost van schepen en opgeslagen in geïsoleerde tanks bij temperaturen onder nul.
 • Indien nodig wordt LNG via leidingen getransporteerd naar hervergassingsunits waar het wordt verwarmd tot een punt waar het teruggaat naar zijn gasvormige toestand voor transport.
 • Er zijn verschillende structurele soorten LNG-terminals, waaronder onshore, offshore op basis van zwaartekracht en offshore drijvend.

Nutsbedrijf

 • Gas wordt getransporteerd via aardgaspijpleidingen om een netwerk van industriële, commerciële en residentiële markten te bedienen.
 • Gasbedrijven zullen een groeiende rol spelen omdat gas tegen 2040 naar verwachting steenkool als de op een na grootste energiebron zal overtreffen.

ExxonMobil: een pionier op het gebied van LNG

ExxonMobil heeft aanzienlijke ervaring in de LNG-activiteiten met meer dan 40 jaar LNG-projectontwikkeling en marktkennis. ExxonMobil was betrokken bij een van de eerste LNG-installaties ter wereld. In samenwerking met Qatar Petroleum hebben we nieuwe technologieën ontwikkeld en toegepast, resulterend in de grootste LNG-productiefaciliteiten en LNG-schepen ter wereld, evenals grote en technisch geavanceerde LNG-hervergassingsterminals in Italië, het VK en de VS. Geavanceerde technologieën, projectcapaciteiten en schaalvoordelen hebben de kosten gereduceerd, waardoor onze capaciteit om LNG naar meer mensen over de hele wereld te brengen is toegenomen.

In de eerste decennia van de LNG-industrie kon aan de regionale vraag worden voldaan met regionale leveringen. In het Pacific Basin ontwikkelde en exploiteerde ExxonMobil bijvoorbeeld de onshore- en offshore-bronnen van Aceh om gas te leveren aan PT Arun LNG-installaties in Indonesië, die van 1975 tot 2014 operatief waren. Tijdens zijn levensduur leverde PT Arun meer dan 4.100 LNG-ladingen aan klanten in Japan en Korea.

We erkenden dat een dramatische stapsgewijze verandering in schaalvoordelen essentieel was om voldoende LNG te kunnen produceren voor de wereldwijde energiemarkt.

Momenteel zijn ExxonMobil en onze venture partner Qatar Petroleum toonaangevend op het gebied van efficiëntie, waardoor LNG floreert op de wereldwijde energiemarkt. Het is een partnerschap gefocust op de langetermijnontwikkeling van een bron en gebaseerd op eerlijk handelen, wederzijds vertrouwen en respect. Dankzij onze collectieve inspanningen op het gebied van innovatie hebben we onze visie van schaalvergroting weten te realiseren.

Deze prestaties zijn het resultaat van een ongekende focus op en toewijding aan:

 • Sterke partnerschappen
 • Technologisch leiderschap
 • Klantgerichtheid
 • Marketingervaring en wereldwijde aanwezigheid
 • De capaciteit om projectuitvoering te realiseren
 • Veilige, betrouwbare operaties
 • Strenge milieunormen
 • Financiële kracht
 • Investeringsdiscipline

Onze ervaring in marketing en commerciële transacties in verband met aardgas en LNG zijn een belangrijke kracht. Deze expertise vertaalt zich in de capaciteit om, jaren voorafgaand aan de eerste lading, te onderhandelen met klanten en overeenkomst te bereiken over LNG-projecten van meerdere miljarden dollars. Dit is een cruciale stap voor de voortgang van projecten. We kunnen ook de capaciteit bieden om hervergaste LNG-volumes over de hele wereld op de markt te brengen, met behulp van ons uitgebreide netwerk van binnenlandse gasmarketingorganisaties. Hiertoe behoort ook de aankoop en marketing van aandelenvolumes van partners.

Onze wereldwijde aanwezigheid biedt vroegtijdig inzicht in opkomende energiemarkten. Onze regionale kantoren over de hele wereld worden bemand door experts met kennis van lokale culturen en markten om klantenservice te bieden aan nieuwe en bestaande klanten.

In de afgelopen jaren verhoogde ExxonMobil zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling van energiegerelateerde technologieën tot ongeveer US $ 1 miljard per jaar, en investeert daarmee meer dan alle andere internationale oliemaatschappijen.
Image

Nieuwe LNG-technologie ontwikkelen met onze partners en gastlanden

Gastlanden spelen een kritieke rol bij het faciliteren van een succesvolle ontwikkeling van hun bronnen, door te zorgen voor een stabiel politiek, economisch en regelgevingsklimaat. Een dergelijke omgeving zal de nodige internationale investeringen, technologie en managementvaardigheden aantrekken om de strategische doelstellingen en de langetermijnvisie voor de algemene economische ontwikkeling en energiezekerheid van het land te realiseren.

Het partnerschap tussen ExxonMobil en Qatar Petroleum heeft de sterke punten van beide partners benut om de gedeelde visie voor de ontwikkeling van het Noordveld van Qatar te realiseren. Het resultaat is een ongekende, succesvolle samenwerking die schoner brandende energie levert aan alle belangrijke gasmarkten over de hele wereld.

In de afgelopen jaren verhoogde ExxonMobil zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling van energiegerelateerde technologieën tot ongeveer US $ 1 miljard per jaar, en investeert daarmee meer dan alle andere internationale oliemaatschappijen.

Vooral voor LNG zijn schaalvoordelen belangrijk.

Met Qatar Petroleum hebben we een stapsgewijze verandering in liquefactietreinen doorgevoerd, waardoor ze bijna vier keer zo groot zijn als eerdere treinen van het midden van de jaren negentig. De nieuwste treinen van 7,8 MTA bij QGII en RL3 zijn faciliteiten van wereldklasse en de nieuwe benchmark voor efficiëntie.

Image

We hebben ook geholpen bij de ontwikkeling van de nieuwste klassen LNG-schepen met de Q-Flex-schepen met een capaciteit van 210.000 kubieke meter in 2007 en de Q-Max-schepen met 265.000 kubieke meter in 2008. De grootste van deze schepen kan 80 procent meer LNG-lading vervoeren dan een conventioneel LNG-schip.

De grote LNG-scheepstechnologieën, ontwikkeld in samenwerking met Qatar Petroleum, omvatten een aantal doorbraken in de industrie en belangrijke verbeteringen, waaronder een groter schip, herliquefactieunits aan boord, dieselmotoren met laag toerental, dubbele propellers en roeren en de grootste LNG-tanks aan boord die ooit zijn gebouwd.

De herliquefactiefaciliteiten aan boord creëerden de mogelijkheid om over te schakelen van stoomketels en turbines die worden gebruikt voor voortstuwing door conventionele LNG-schepen naar zeer efficiënte dieselmotoren met laag toerental. De Q-Max-schepen zijn uitgerust met twee dieselmotoren die twee propellers en roeren aandrijven. Dit leidt tot meer energie-efficiënte, betrouwbare en manoeuvreerbare schepen en vermindert het brandstofverbruik met maximaal een derde.

De Q-Flex- en Q-Max-schepen werden ontwikkeld onder leiding van Qatar Petroleum en ExxonMobil in combinatie met een significante betrokkenheid van scheepswerven, scheepsarchitecten en maritieme ingenieurs en belangrijke technologieleveranciers. Het eindresultaat is een innovatief en bewezen ontwerp voor LNG-schepen met een typische besparing van 20 procent op de transportkosten.

Innovatie in de LNG-waardeketen strekt zich ook uit tot het ontwerp van nieuwe en grotere ontvangende terminals.

ExxonMobil ontwikkelde in samenwerking met Qatar Petroleum en Edison de Adriatic LNG-terminal. De eerste offshore op zwaartekracht gebaseerde constructie ter wereld voor LNG. De terminal ligt op ongeveer 10 mijl uit de kust van Porto Levante, Italië, in de Adriatische Zee.

De constructie is gemaakt van gewapend beton met een gewicht van ongeveer 290.000 ton met een bovendekoppervlak dat groter is dan twee voetbalvelden. De terminalcapaciteit is ongeveer gelijk aan 10 procent van het jaarlijkse gasverbruik van Italië en ongeveer 10 procent van de geïnstalleerde LNG-hervergassingscapaciteit in Europa.

Qatar Petroleum en Total SA zijn joint venture-partners met ExxonMobil op een andere terminal, genaamd South Hook, een grote LNG-terminal op het land, op de locatie van de voormalige olieraffinaderij van Esso in Milford Haven in het VK. Milford Haven biedt een veilige ankerplaats met diep water die gemakkelijk toegankelijk is voor grote LNG-tankers.

LNG-TERMINALS

Golden Pass

De Golden Pass-terminal in Texas aan de Amerikaanse Golf van Mexico is een derde LNG-faciliteit voor ExxonMobil en Qatar Petroleum. Het werd gebouwd als een van 's werelds grootste LNG-terminals met een hervergassingscapaciteit van twee miljard kubieke voet per dag. Nu de VS van een tekort aan aardgas naar een overschot zijn overgegaan, zijn er plannen om de terminal uit te breiden en LNG-exportcapaciteiten toe te voegen.

Het voorgestelde project, Golden Pass Products, zou Golden Pass de flexibiliteit bieden om zowel aardgas te exporteren als te importeren in reactie op marktomstandigheden. Golden Pass Products zal een geschatte exportcapaciteit van 15,6 miljoen ton LNG per jaar hebben.

Het project heeft alle Amerikaanse federale vergunningen ontvangen en de joint venture bereidt zich voor op een definitieve investeringsbeslissing over het project.

Meer informatie over Golden Pass Products

De wereldwijde vooruitzichten voor aardgas en LNG

De langetermijnvooruitzichten voor de wereldwijde groei van de vraag naar gas zijn positief. Verwacht wordt dat LNG-leveringen een steeds belangrijkere rol spelen bij het voldoen aan de wereldwijde vraag naar gas. LNG is de essentiële schakel tussen geografisch gescheiden gasleveranciers en gasklanten en zal in toenemende mate wereldwijd de economische vooruitgang stimuleren.

Naarmate de wereldwijde LNG-markt groeit, zal de flexibiliteit en de marktliquiditeit van LNG ervoor zorgen dat LNG zijn weg zal vinden naar markten waar het meest behoefte is aan aardgas, inclusief markten waar de vraag naar gas toeneemt naarmate de lokale economieën zich ontwikkelen. Verwacht wordt dat wereldwijde LNG-leveranciers in de nabije toekomst een aanzienlijke rol zullen spelen bij het stimuleren van economische groei.

ExxonMobil voert elk jaar een uitgebreide studie uit van de wereldwijde levering van en vraag naar alle energie. We focussen ons ook op de specifieke kenmerken van aardgas en LNG.

Verwacht wordt dat LNG-leveringen een steeds belangrijkere rol spelen bij het voldoen aan de wereldwijde vraag naar gas. LNG is de essentiële schakel tussen geografisch gescheiden gasleveranciers en gasklanten en zal in toenemende mate wereldwijd de economische vooruitgang stimuleren.

Over het algemeen zal de vraag naar aardgas tussen 2016 en 2040 met ongeveer 40 procent groeien. LNG is de snelstgroeiende bron van aardgas en de productie zal in dezelfde periode bijna verdrievoudigen.

We voorspellen dat de levering van LNG uit bestaande bronnen zal blijven toenemen, in combinatie met nieuwe projecten in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

ExxonMobil: partnerkeuze

Er zijn drie terugkerende sterke punten die ExxonMobil de partner bij uitstek maken bij elke schakel in de LNG-waardeketen: bewezen projectuitvoering, aandacht voor veiligheid en milieu en ongeëvenaarde financiële kracht.

Ons ervaren wereldwijde personeelsbestand en onze gestructureerde projectbeheersystemen richten zich op het veilig, op tijd en binnen het budget leveren van projecten van elke omvang en complexiteit. Samen met onze partners wijzen we de middelen toe die nodig zijn om de toonaangevende resultaten te bereiken die we gewend zijn en al decennialang leveren.

Onze prestaties laten zien dat we ons altijd inzetten voor de hoogste normen voor veiligheid, gezondheid en milieuzorg. We helpen de industriële veiligheidsprestaties waar we ook werken te verbeteren door een gedisciplineerde, gefocuste benadering van veiligheid toe te passen en door beste praktijken en procedures te delen met onze partners en aannemers.

Het legendarische kostenbeheer en de gedisciplineerde beleggingsbenadering van ExxonMobil leveren superieur rendement op en hebben ons geholpen om ons te positioneren als marktleider. Deze reputatie en bewezen prestaties van succesvolle projectuitvoering bieden ExxonMobil en onze partners toegang tot kapitaal tegen superieure tarieven.

ExxonMobil maakt de ontwikkeling van een wereldwijde markt voor schoner brandend aardgas mogelijk en is een marktleider in alle aspecten van de LNG-waardeketen, van de ontwikkeling van hulpbronnen tot liquefactie, transport, ontvangstterminals en gasmarketing.

Bronnen

Een publicatie van ExxonMobil, Gas & Power Marketing (2010). LNG - Brandstof voor de toekomst.

Verwante inhoud

Belangrijkste voordelen van aardgas

Belangrijkste voordelen van aardgas

Aardgas is veilig, betrouwbaar, concurrerend en duurzaam. Het is de verstandige keuze om de huidige energiedoelstellingen van Europa te realiseren.
De rol van olie en gas in Europa

De rol van olie en gas in Europa

Energie is de kern van elk huishouden en bedrijf in Europa: veilige en betaalbare energie houdt onze economie draaiende. Het voldoen aan de groeiende vraag naar energie in de wereld vormt een enorme uitdaging die een langetermijnvisie, aanzienlijke investeringen en voortdurende innovatie vereist.
Onze brede portfolio van wereldwijde vloeibare aardgasoperaties blijft groeien

Onze brede portfolio van wereldwijde vloeibare aardgasoperaties blijft groeien

ExxonMobil heeft de industrie geleid in de integratie van vloeibaar aardgas (LNG) en technologieontwikkeling. Naarmate onze ondernemingen in Qatar en Papoea-Nieuw-Guinea vooruitgang boeken, kunnen we gemakkelijker aan de groeiende vraag voldoen.