De rol van olie en gas in Europa
De wereldwijde vraag naar energie zal tot 2040 blijven stijgen, als gevolg van de fundamentele link met groeiende welvaart en betere levensstandaarden voor een wereldwijd groeiende bevolking. Volgens de nieuwe beleidsscenario's van het IEA 2018 zou de toename van de vraag ongeveer twee keer zo groot zijn als er geen voortdurende verbeteringen waren in energie-efficiëntie, wat volgens het IEA een krachtig beleidsinstrument is om bezorgdheid over energiezekerheid en duurzaamheid aan te pakken. Tegelijkertijd voldoet aardgas aan meer dan 80 procent van deze toename van de vraag, volgens de Energievooruitzichten 2018 van het IEA.
Olie levert de grondstoffen voor essentiële producten, van smartphones en voertuigen tot isolatie en textiel. Mechanische technologieën, zoals windturbines, vereisen ook producten op oliebasis, in de vorm van smeermiddelen waarmee ze soepel kunnen werken. Olie blijft de primaire energiebron voor transport en als grondstof voor chemicaliën.
De vraag naar stroomopwekking is verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van de wereldwijde vraag naar energie, en aardgas is een betrouwbare en efficiënte bron voor het genereren van elektriciteit. De flexibiliteit ervan maakt het zeer geschikt als aanvullende bron van elektriciteit tijdens piekperioden en als back-up voor hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast kan het gebruik van gas dankzij bewezen en opkomende technologieën koolstofneutraal worden gemaakt, terwijl de schonere verbrandingseigenschappen en betaalbaarheid behouden blijven. De vraag naar aardgas zal van 2016 tot 2040 naar verwachting met bijna 40 procent groeien, om te voldoen aan de stijgende vraag naar elektriciteit op basis van brandstoffen met lagere emissies.
Olie en gas vertegenwoordigen samen € 420 miljard aan inkomsten voor Europese overheden (het equivalent van ongeveer 2,7 procent van het bbp van de EU) en 1,1 miljoen banen. Europa en Azië-Pacific zijn goed voor ongeveer 85 procent van de invoer van vloeibaar aardgas in 2016 en 95 procent van de groei van 2016 tot 2040. Europa maakt gebruik van concurrerend vloeibaar aardgas om zijn importportfolio van aardgas te diversifiëren.
Het voldoen aan de groeiende vraag naar energie vormt een enorme uitdaging die een langetermijnvisie, aanzienlijke investeringen en voortdurende innovatie vereist. ExxonMobil is een wereldleider in upstream-activiteiten zoals onderzoek, ontwikkeling, productie, marketing van aardgas en energieonderzoek. Door de beste praktijken van onze wereldwijde operaties te blijven integreren, kunnen we waarde creëren en stimuleren voor Europa.
Lees hier meer over onze upstream-activiteiten in Europa.