Brandweer en Civiele Bescherming oefenen inzet Superkanon samen met ExxonMobil

Antwerpen, 7 november 2019 – Deze namiddag hebben Brandweer Zone Antwerpen en de Civiele Bescherming een spectaculaire oefening gehouden op de terreinen van ExxonMobil aan de Scheldelaan. Het petrochemische bedrijf simuleerde een zware brand aan een van de tanks in samenwerking met de hulpdiensten.  Daarbij werd het superkanon van de Civiele Bescherming ingezet. Een unieke kans om de mogelijkheden van de krachtige mobiele brandspuit in praktijk te testen en samenwerking op verschillende niveaus in praktijk te brengen.

Op de raffinaderij van ExxonMobil aan de Polderdijkweg vinden geregeld noodoefeningen plaats die de verschillende noodsystemen testen. Voor deze simulatie van een zware brand op een van de olietanks werden alle registers open getrokken en kwam het superkanon van de Civiele Bescherming ter plaatse. Een vijftigtal mensen van de verschillende diensten kwamen ter plekke tijdens de oefening die in totaal vier uur in beslag nam. Het bluswater werd rechtstreeks opgepomt uit het dok, waarin het ook weer terecht kwam bij het blussen.

Het superkanon –uniek in België, kan 24.000 liter water of schuim per minuut spuiten om branden te blussen. Dat is nodig om specifieke branden in de chemische industrie te kunnen bestrijden. Het superkanon wordt enkel in uitzonderlijke situaties ingezet ter versterking van de brandweermiddelen. Eenheidsverantwoordelijke van de Civiele Bescherming Brasschaat Johan Boydens: “Het superkanon gebruiken we voor de bestrijding van grote industriële branden. In minder dan twee uur kan het superkanon even veel water spuiten als de inhoud van een olympisch zwembad. ”

Samenwerking met verschillende partners

Majoor Bert Brugghemans, zonecommandant van Brandweer Zone Antwerpen: “De brandweer zet zich dagelijks in voor de veiligheid van de belangrijkste petrochemische haven van Europa. Daarom is het van groot belang om samen met bedrijven als ExxonMobil te oefenen en onze inzet af te stemmen." Bob De Vos, hoofd van de bedrijfsbrandweer bij ExxonMobil, vult aan: “Door regelmatig incidenten te oefenen verbeteren we telkens onze effectiviteit bij het bestrijden. Een goede samenwerking met de hulpdiensten is daarin cruciaal. Oefeningen van deze grootte vragen een grondige voorbereiding en engagement van alle partners. We appreciëren dan ook de inspanningen van de brandweer en de Civiele Bescherming om deze oefening mogelijk te maken.”

ExxonMobil wil de veiligheidsrisico’s van een petrochemische site ten alle tijden kunnen beheren. Woordvoerster Eline Joukes: “Veiligheid is onze allereerste prioriteit zodat iedereen die op de site werkt iedere dag gezond en wel naar huis kan gaan. Daarom zijn oefeningen als deze nodig want op die manier trainen we niet enkel op het beantwoorden van de noodsituatie maar ook op de samenwerking met de betrokken hulpdiensten.