Aromatenfabriek Rotterdam

De Rotterdam Aromatics Plant is een van de grootste aromatenfabrieken ter wereld. De fabriek werd in 1963 naast de raffinaderij gebouwd, waarvan ze de basisgrondstoffen ontvangt. De aromatenfabriek produceert, als een van de weinige, het volledige scala van aromatische koolwaterstoffen.

De aromatenfabriek produceert zuivere aromaten zoals benzeen, orthoxyleen, paraxyleen en cyclohexaan. Deze producten komen we tegen in allerlei dagelijkse toepassingen. Bijvoorbeeld in verpakkings- en isolatiemateriaal - zoals PET-flessen en piepschuim - in elektrische (keuken)apparatuur, auto-onderdelen, sportschoenen en synthetische vezels en harsen.

Capaciteitsuitbreiding 

De productiecapaciteit van paraxyleen is in de loop der jaren vertienvoudigd. Met de meest recente grote capaciteitsuitbreiding in 2009 - een investering van tientallen miljoenen euro - nam de productiecapaciteit voor zowel paraxyleen als benzeen met 20 procent toe. Hierdoor werd de aromatenfabriek een van de grootste paraxyleenproducenten ter wereld. Daarnaast daalde het energieverbruik per ton met 15 procent.

Efficiënt door integratie

De aromatenfabriek is vrijwel volledig geïntegreerd met de naastgelegen raffinaderij, waarvan ze basisgrondstof ontvangt. De bijproducten die ontstaan in het productieproces van de aromatenfabriek gaan op hun beurt weer terug naar de raffinaderij. Naast een flexibelere aanvoer van grondstoffen levert de integratie aanzienlijke energie- en kostenbesparingen op.

ExxonMobil Chemical Holland B.V.
Rotterdam Aromatics Plant
Botlekweg 121
3197 KA Rotterdam-Botlek
Havennummer 4060
Nederland
Tel.: +31 (10) - 493 5911

Btw-nummer: NL.0048.23.187.B01
Handelsregisternummer : 24231768
Statutaire zetel : Rotterdam

Producten

  • Aromaten: benzeen, paraxyleen, orthoxyleen
  • Cyclohexaan

Verwante inhoud

Raffinaderij Rotterdam

Raffinaderij Rotterdam

De raffinaderij in Rotterdam behoort tot de modernste en milieuvriendelijkste in haar soort. Sinds de ingebruikname in 1960 is de fabriek regelmatig gerenoveerd. Dankzij de vele investeringen is de raffinaderij uiterst efficiënt.

Smeeroliemengfabriek Pernis

De smeeroliemengfabriek - of Lube Oil Blending Plant - in Pernis produceert verschillende soorten motorolie voor auto's en smeermiddelen voor industriële toepassingen.

Oxo-alcoholenfabriek Rotterdam

De Rotterdam Plasticizers & Intermediates Plant, zoals de officiële benaming van de oxo-alcoholenfabriek luidt, bestaat eigenlijk uit drie fabrieken: de Rotterdam Oxo-Alcohol Plant in Europoort, de Phthalic Anhydride Plant en de Rotterdam Plasticizer Plant, beide in Rotterdam Botlek. Het is de grootste producent van weekmakers in Europa.
Techxpert logo

Techxpert

Techxpert biedt een, volledig betaalde, combinatie van leren en werken met als doel een Process Operator MBO niveau 4 diploma (C)  en aansluitend een baan als Process Operator binnen ons bedrijf.